Deputații votează astăzi reducerea TVA şi eliminarea pensiilor speciale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Deputații votează astăzi reducerea TVA şi eliminarea pensiilor speciale

Politică 18 Decembrie 2019 / 09:45 1883 accesări

ABROGAREA PENSIILOR SPECIALE

Camera Deputaţilor are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii. Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect de lege. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a votat, marţi, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente. Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Dezbaterile au avut loc pentru ambele iniţiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât şi a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL.Preşedintele Comisiei pentru Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon a depus un amendament prin care indemnizaţiile de merit pentru sportivi şi artişti sunt eliminate. Acesta a criticat iniţiativele legislative ale PNL şi USR şi a declarat în timpul dezbaterilor că "ori toţi suntem speciali, ori niciunul nu este special". Pe de altă parte, PSD se opune "categoric" eliminării indemnizaţiilor de merit pentru artişti şi sportivi şi a anunţat că va vota împotrivă acestui amendament la şedinţa de plen, potrivit unui comunicat semnat de Marcel Ciolacu. PSD mai transmite că Solomon nu a avut mandat să depună un astfel de amendament. Ulterior, Adrian Solomon a explicat că decizia eliminării tuturor indemnizaţiilor speciale a fost luată în partid. Despre faptul că Marcel Ciolacu susţine că nu a avut mandat să elimine indemnizaţiile pentru sportivi şi artişti, deputatul PSD a precizat că e posibil ca cei din conducere să nu ştie legislaţia. Deşi a depus amendamentul care a fost admis, preşedintele comisiei pentru muncă a afirmat că nu-şi doreşte eliminarea indemizaţiilor respective. Întrebat de ce a propus eliminarea celor două categorii de pensii speciale, deputatul a spus: "Ca să văd reacţia USR şi a PNL".

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că liberalii vor încerca să rezolve, în plenul de miercuri, problema indemnizaţiilor pentru cele două categorii. În caz contrar, liberalul a spus că Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă. Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că pensiile speciale aflate acum în plată trebuie eliminate, nu impozitate, deoarece impozitarea este o capcană.

PROIECTUL REDUCERII TVA LA 16%

Camera Deputaţilor are înscrisă pe ordinea de zi a plenului de miercuri iniţiativa legislativă care reduce TVA de la 19% la 16%, iar TVA pentru alimente, de la 9% la 5%, de la 1 ianuarie 2020. Proiectul de lege a primit raport favorabil, marţi, de la Comisia pentru buget a forului legislativ. Dezbaterile încep de la ora 10.00, în plenul de miercuri, iar votul final va fi de la ora 12.00, în Camera Deputaţilor. În comisia pentru buget, liberalul Dan Vâlceanu s-a împotrivit, deşi iniţiativa aparţine unui număr de cinci parlamentari liberali. În favoarea proiectului pentru modificarea şi completarea articolului 291 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal au votat 13 deputaţi. Deputatul PNL Dan Vîlceanu şi deputatul USR Cosette Chichirău au votat împotrivă. Mai mulţi deputaţi PNL s-au abţinut. Senatul a adoptat tacit, pe 21 octombrie, proiectul de act normativ.



12