Descoperire arheologică senzațională la Mangalia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Un astfel de artefact poate să apară și o dată la 20 de ani sau chiar mai rar”

Descoperire arheologică senzațională la Mangalia

Cultură 29 Octombrie 2015 / 09:48 13921 accesări

Cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc: „Pentru mine, această descoperire este una dintre cele mai importante din ultimii 17 ani, de când particip la cercetările arheologice din zona Mangaliei”

Cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc: „Pentru mine, această descoperire este una dintre cele mai importante din ultimii 17 ani, de când particip la cercetările arheologice din zona Mangaliei”

După momentul descoperirii, valoroasa piesă antică a fost transportată, imediat, la Muzeul „Callatis”

După momentul descoperirii, valoroasa piesă antică a fost transportată, imediat, la Muzeul „Callatis”

Capitelul se afla îngropat în pământ, la o adâncime de aproximativ un metru

Capitelul se afla îngropat în pământ, la o adâncime de aproximativ un metru

Pământul Dobrogei este înțesat de artefacte, de mărturii ale unor timpuri și civilizații demult apuse. Ori de câte ori este răscolit, el oferă alte și alte surprize. Așa s-a întâmplat miercuri, când, în cadrul unor lucrări de reabilitare a Aleii Teilor din Mangalia, a ieșit la lumină un element arhitectonic deosebit de important. Se afla în pământ, la doar un metru adâncime, la mică distanță de malul Mării Negre. Conform celui care supraveghează lucrările, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc, este vorba de un capitel ionic din calcar, decorat cu volute (așa-numitele coarne de berbec), frunze și ove (ornamente arhitecturale în forma unei jumătăți de ou).

„PRIMUL CAPITEL ÎNTREG PE CARE ÎL DESCOPĂR ÎN CETATEA CALLATIS” „Pentru mine, această descoperire este una dintre cele mai importante din ultimii 17 ani, de când particip la cercetările arheologice din zona Mangaliei. Este primul capitel întreg pe care îl descopăr în cetatea Callatis. Un astfel de artefact poate să apară și o dată la 20 de ani sau chiar mai rar. În general, descoperim tot felul de elemente arhitectonice, dar aproape toate sunt în stare fragmentară. Singurul artefact pe care eu îl consider mai important decât acest capitel l-am descoperit împreună cu dr. Ion Pâslaru, în anul 2005, pe str. Oituz din Mangalia. Este friza cu reprezentări de divinități (Atena, Afrodita, Hera și Poseidon) care se poate vedea, în prezent, în expoziția permanentă a Muzeului „Callatis“”, a menționat cercetătorul.

ALTE SURPRIZE?! „Pe faleză au existat construcții în antichitate. Zona în care se face reabilitarea Aleii Teilor din Mangalia se află pe latura de est a cetății Callatis. Practic, este în interiorul cetății Callatis. Acest capitel este un element din arhitectura antichității. Cred că ar putea fi un element arhitectonic de la o clădire publică. E posibil să mai apară și alte fragmente, pe lângă ceramica din perioada elenestică și romană”, a spus, pentru cotidianul „Telegraf”, cercetătorul științifc dr. Sorin Marcel Colesniuc.

LECȚIE DE ARHITECTURĂ ANTICĂ Pentru cei care nu sunt familiari cu arhitectura antică, dr. Sorin Marcel Colesniuc prezintă o scurtă lecție de cultură generală: „În antichitatea greco-romană existau trei ordine (stiluri) arhitectonice: doric, ionic și corintic. Elementele ordinului ionic, căruia îi aparține capitelul apărut pe Aleea Teilor, sunt: cornișa, friza, arhitrava, capitelul, coloana, baza de coloană și stylobatul (platforma). Capitelul face trecerea dintre fusul coloanei și arhitravă, rolul său fiind acela de a transmite încărcătura de la arhitravă către coloană”.

VEDETĂ LA SESIUNILE ȘTIINȚIFICE După momentul descoperirii, valoroasa piesă antică a fost transportată, imediat, la Muzeul „Callatis”. În câteva zile, frumosul capitel va fi expus, după ce va fi curățat, i se va da un număr de inventar și i se va întocmi fișa tehnică. Se va alătura celorlalte artefacte similare - aproximativ 10 - descoperite pe parcursul unui veac.

„Totodată, voi prezenta acest frumos element arhitectonic la sesiunile științifice, colocviile și simpozioanele la care voi participa în perioada următoare și voi publica, în reviste științifice de specialitate, toate detaliile privind: locul descoperirii, încadrarea cronologică, dimensiunile exacte și descrierea în detaliu a elementelor decorative”, a subliniat cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Citește și:

Un turn de apărare în formă de potcoavă, descoperit la Capidava

Cavalerul Trac de la Capidava stă de veghe la Constanța

12 morminte din epoca romană, descoperite la Constanţa

Mărturii ale trecutului, descoperite în Peninsulă



12