Descoperire extraordinară la mormântul lui Hristos

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Descoperire extraordinară la mormântul lui Hristos
Ştiință 03 Decembrie 2017 / 18:27 1140 accesări 0 comentarii

O descoperire extraordinară a stârnit o adevărată controversă pe tema Mormântului Sfânt, despre care se spune că ar aparține lui Iisus Hristos, arată antena1.ro.

Analizele efectuate în situl considerat a fi mormântul lui Iisus Hristos au datat în secolul al IV-lea materialele utilizate la acoperirea acestuia, confirmând astfel informațiile istoricilor, a indicat marți un om de știință implicat în această lucrare. Chiar dacă nu oferă din punct de vedere științific dovada căHristosa fost îngropat în acest loc dinIerusalim, analizele recente susțin informațiile potrivit cărora romanii au ridicat un monument la circa 300 de ani după moartea luiIisus. Aceasta este prima dată când au fost efectuate astfel de analize în acest sit unde a fost construită ulterior Biserica SfântuluiMormântdin Orașul Vechi dinIerusalim. Concluzia vine după deschiderea, în octombrie 2016, pentru prima dată în ultimele cel puțin două secole, a presupusuluimormântal luiHristos. Placa de marmură care acoperă SfântulMormântsituat într-un edicul din biserică a fost mutată în timpul unui proces ce a durat trei zile în cadrul lucrărilor de restaurare a acestei construcții.

Cercetătoarea Antonia Moropoulou, care coordonează lucrările de restaurare, a declarat pentru AFP că mortarul care a sigilat placa de marmură a mormântului datează din secolul al IV-lea al erei creștine, potrivit Agerpres. Aceste concluzii susțin informațiile din scrierile istorice conform cărora romanii au construit pe acest sit un monument în jurul anului 326, în timpul domniei împăratului Constantin I care a favorizat răspândirea creștinismului în imperiu. "Aceasta este o descoperire foarte importantă ce confirmă, așa cum este dovedit istoric, faptul că (împăratul) Constantin cel Mare a acoperit cu placa de marmură mormântul lui Hristos", a explicat Moropoulou, specialist în conservare în cadrul Universității Naționale Tehnice din Atena.

Datarea mortarului reflectă o continuitate istorică în ceea ce privește acest sit, de-a lungul erei bizantine, a cruciadelor, a Renașterii și mai departe, a adăugat specialista.

Conform tradiției creștine, trupul luiIisusa fost așezat pe un pat funerar sculptat în stâncă după răstignirea sa de către romani în anul 30 sau 33. Potrivit credinței creștine,Hristosa înviat, iar trupul său era dispărut când femeile au venit să-i ungă trupul la trei zile după înmormântare. În secolul al IV-lea, Constantin a ordonat ridicarea pe acest loc a unui mare complex creștin, într-o epocă în care în Imperiul Roman începuse convertirea la creștinism. De atunci, mai multe construcții au fost ridicate în succesiune pe locul presupus a fimormântuluiluiIisus.

Ediculul actual, care atrage numeroși pelerini creștini, a fost construit în perioada 1809-1810 în stil baroc otoman, după un incendiu care a afectat bazilica. Restaurarea sa recentă a durat nouă luni și a fost finalizată în martie.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.3796 secunde