Desene și gravură de Alma Ştefănescu-Schneider și Ion Tițoiu, la Tulcea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție-eveniment la Casa Avramide

Desene și gravură de Alma Ştefănescu-Schneider și Ion Tițoiu, la Tulcea

Cultură 30 Iulie 2014 / 00:00 2655 accesări

Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din Tulcea le-a pregătit iubitorilor de artă de pretutindeni o expoziție-eveniment, care aduce în prim-plan creațiile a doi artiști consacrați în țară și peste hotare, legați indisolubil de spațiul dobrogean: regretata Alma Ştefănescu-Schneider (1948-2013) și Ion Tițoiu. Vernisajul va avea loc într-o zi de sâmbătă, pe 16 august, de la ora 13.15, la Casa Avramide, cea mai frumoasă clădire-monument de arhitectură din Tulcea, ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea de armatorul grec Alexandru Avramide. Expoziția de desen și gravură este un dialog plastic între România și Germania, țară unde Alma Ştefănescu-Schneider s-a retras când avea 30 de ani, și între două personalități de același calibru. Vernisajul va fi susținut de directorul Muzeului de Artă din Constanța, criticul de artă dr. Doina Păuleanu.

ÎNTOARCERE ÎN TIMP, PENTRU A GRAVA PREZENTUL Faptul că Ion Tițoiu expune la Tulcea nu este câtuși de puțin întâmplător. „Acum 30 de ani, în 1974, am donat Muzeului de Artă din Tulcea o presă de gravură. E singura presă electrică din țară, făcută de mine. De atunci nu a mai fost folosită, iar de trei luni am repus-o în funcțiune”, a spus cunoscutul grafician Ion Tițoiu. El și-a realizat lucrările de gravură, care vor fi depuse la demisolul Casei Avramide, la această presă, mutându-și atelierul de creație chiar la Tulcea. Însă Tițoiu va prezenta în expoziție și desene pe care le-a realizat la Slava Rusă, localitate din Tulcea, acolo unde s-a mutat de cinci ani. „Desenele le-am realizat la Slava Rusă, anul acesta”, a spus artistul.

Ion Tițoiu s-a născut pe 21 august 1949, în localitatea Straja din județul Constanţa. A absolvit, în 1978, Academia de Arte „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, la clasa profesorului Eugen Popa. A debutat în 1972, la Sala Dalles, iar din anul 1980 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), Filiala Constanţa. În 2009 a primit titlul de cetăţean de onoare al Constanţei, iar un an mai târziu s-a retras din prim-planul mediului artistic constănţean şi s-a mutat în judeţul Tulcea, la Slava Rusă.

Alma Ştefănescu-Schneider este reprezentată în expoziție de 30 de desene. Artista s-a născut la Sibiu, pe 12 septembrie 1948, și a copilărit la Constanța. În 1972, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, la clasa profesorilor Simion A. Iuca, Ion State și Octav Grigorescu. La vârsta de 30 de ani a plecat în Germania. Artista a murit la aproape 65 de ani, în Dortmund, oraş în care locuia alături de soţul ei, Guntram Schneider. Soțul Almei Ştefănescu-Schneider, ministru al Muncii în Germania, va fi prezent, pe 16 august, la vernisajul de la Tulcea.

PREZENT ȘI LA BIENALA NAŢIONALĂ DE GRAVURĂ CONTEMPORANĂ „DANUBIUS” Expoziția va rămâne deschisă până pe 31 august, la Casa Avramide, și tot până atunci va rămâne și Ion Tițoiu, pentru a participa la închiderea primei ediții a Bienalei Naţionale de Gravură Contemporană „Danubius”, unde maestrul participă cu două lucrări. „Tulcea este un oraș micuț, cochet, cu oameni minunați, care te stimulează când stai de vorbă cu ei, care inspiră creație si bunăstare. Mă simt foarte bine aici. Mai stau o lună, până pe 31 august”, a spus Ion Tițoiu.

Bienala Naţională de Gravură Contemporană „Danubius” este deschisă la Muzeul de Artă din Tulcea, instituție care, la fel ca și fosta reședință a familiei Avramide, face parte din Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean. La Bienală participă peste 70 de artiști din întreaga țară.



12