Dezastru ecologic la Limanu! Groapă de gunoi, întinsă pe 7 hectare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce e de făcut? Dezastru ecologic la Limanu! Groapă de gunoi, întinsă pe 7 hectare!
Administrație 14 Mai 2017 / 17:03 649 accesări 0 comentarii

Comuna Limanu, care atrage an de an mii de turiști ce iubesc aerul boem al stațiunilor 2 Mai și Vama Veche, găzduiește o mare groapă de gunoi ilegală, întinsă pe mai mult de șapte hectare de teren, ce i-ar îmbolnăvi chiar și pe șobolani. Deși problema era cunoscută de localnici și de autorități, nimeni nu a realizat gravitatea situației până în momentul în care reprezentanții Consiliului Județean Constanța (CJC) au organizat o acțiune de ecologizare în zonă, ce a avut loc în weekend.

Comuna Limanu, care atrage an de an mii de turiști ce iubesc aerul boem al stațiunilor 2 Mai și Vama Veche, găzduiește o mare groapă de gunoi ilegală, întinsă pe mai mult de șapte hectare de teren, ce i-ar îmbolnăvi chiar și pe șobolani. Deși problema era cunoscută de localnici și de autorități, nimeni nu a realizat gravitatea situației până în momentul în care reprezentanții Consiliului Județean Constanța (CJC) au organizat o acțiune de ecologizare în zonă, ce a avut loc sâmbătă, 13 mai. „Știam că în această comună există mari probleme cu deșeurile aruncate în locuri neamenajate, dar nu-mi imaginam că un întreg câmp a fost transformat într-o groapă de gunoi ilegală. Sunt conștient că este o problemă mult mai veche, și aceasta raportat numai la dimensiunea dezastrului. Acest teren, în starea în care se află acum, este un real pericol pentru toată populația comunei Limanu, inclusiv pentru turiștii care vizitează sudul litoralului în sezonul estival”, a spus președintele CJC, Horia Țuțuianu.

PLAN DE ECOLOGIZARE

Angajații instituției lucrează la un plan pentru ecologizarea zonei, lucru care nu se poate face fără sprijinul autorităților centrale. Primul pas este reprezentat de evaluarea costurilor și identificarea surselor de finanțare. În acest sens, în zilele următoare, președintele CJC va convoca o întâlnire la care să participe atât autoritățile locale, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, cât și cei ai Ministerului Finanțelor. „I-am recomandat primarului din Limanu, Daniel Georgescu, să facă o evaluare a costurilor pentru ecologizarea zonei. Vom căuta soluții la nivelul județului, dar gravitatea situației mă determină să fac sesizări inclusiv către autoritățile naționale. Ne confruntăm cu un dezastru ecologic. Nu înțeleg cum precedentul edil local a ignorat o problemă de asemenea amploare”, a mai declarat președintele CJC. Până când se vor urni autoritățile să ia măsuri pentru desființarea gropii ilegale, toate speranțele se îndreaptă spre locuitori, care sunt rugați să nu își mai ducă deșeurile în acea zonă. De altfel, apelul este valabil pentru toți cei din județul Constanța. „Cred că astfel de acțiuni de voluntariat, în special legate de protejarea mediului, sunt extrem de utile și, evident, educative. Simțul civic trebuie să primeze și nu are nicio legătură cu funcția, vârsta sau statutul social al unei persoane. Îi rog pe cei care locuiesc în județ să dea un exemplu și să arunce deșeurile numai în locurile special amenajate sau să apeleze la un operator de salubrizare”, a subliniat Marius Horia Țuțuianu. În ceea ce privește groapa de gunoi constituită ilegal pe raza comunei Limanu, președintele CJC estimează că lucrările de ecologizare vor demara în maximum câteva săptămâni.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2041 secunde