DEZASTRU în Sănătate! Medicii, UMILIȚI - pacienții, BATJOCORIȚI! Încep protestele!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tic-tac, tic-tac. În pragul colapsului!

DEZASTRU în Sănătate! Medicii, UMILIȚI - pacienții, BATJOCORIȚI! Încep protestele!

Sănătate 25 Septembrie 2017 / 16:30 1113 accesări

Medicii de familie, care ani la rând s-au dovedit a fi cei mai mari pacifiști în relația cu autoritățile, au ajuns la capătul răbdării. Nu o dată, nu de două ori, ci de „n“ ori i-au tras de mânecă pe cei responsabili, spunându-le că ”starea de sănătate a românilor este în continuă depreciere”. Au ajuns la saturație; de aceea, ei consideră că nu mai poate avea loc nicio formă de dialog. Astfel, luna viitoare, vor fi demarate protestele medicilor de familie la nivel naţional. Formele de protest şi calendarul acestora vor fi anunţate la mijlocul lunii octombrie. La Constanța, pe 26 septembrie va avea loc Adunarea Generală Extraordinară în cadrul căreia se va decide și poziția medicilor constănțeni.

Medicii de familie, care ani la rând s-au dovedit a fi cei mai mari pacifiști în relația cu autoritățile, au ajuns la capătul răbdării. Nu o dată, nu de două ori, ci de „n“ ori i-au tras de mânecă pe cei responsabili, spunându-le că ”starea de sănătate a românilor este în continuă depreciere”. Concret, spun reprezentanții medicilor de familie din România, ”suntem pe ultimul loc în Europa în privinţa sistemului de sănătate, cu cea mai mică alocare din PIB pentru Sănătate, cea mai slabă investiție în medicina primară, cea mai mare mortalitate infantilă, cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin la femeile de vârsta activă, precum și alte recorduri negative!”. ”Voi, pacienţii noştri, sunteţi batjocoriţi, puşi pe drumuri de birocraţia inutilă şi de administratorii sistemului de asigurări şi ai sistemului de sănătate. Atragem atenția tuturor că, în zece ani, mai bine de jumătate din localităţile României nu vor mai avea deloc medici de familie. Suntem umiliţi, nu suntem lăsaţi să ne îngrijim pacienţii şi suntem în pragul colapsului”, subliniază, într-o informare, atât președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, cât și președintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), dr. Doina Mihăilă. Reprezentanții medicilor de familie din țară sunt indignați de faptul că medicina de familie este văduvită de aplicarea oricărei strategii, subfinanțată continuu, este discriminată şi împinsă spre distrugere ca profesie independentă.

EXISTĂ VINOVAȚI! ”Pentru această situaţie considerăm că există vinovaţi! Vinovaţi sunt administratorii sistemului de asigurări de sănătate, funcţionarii care ocupă birourile din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), funcţionarii şi înalţii funcţionari din Ministerul Sănătăţii (MS). Responsabilitatea este purtată şi de prim-ministrul României, şi de parlamentarii care trebuie să coordoneze şi tragă la răspundere funcţionarii din MS şi CNAS pentru prestaţia lor în defavoarea pacienţilor”, se mai arată în sursa citată. Deşi CNAS a fost informată periodic privind economiile care pot fi făcute în sistemul de sănătate şi de îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, care se pot obţine prin întărirea Asistenței medicale primare, ”a refuzat constant să analizeze în mod responsabil documentele justificative şi soluţiile care i-au fost puse la dispoziţie şi să ia decizii care să ducă la îndeplinirea obiectivelor declarate ale CNAS (reorganizarea eficientă a sistemului de sănătate în beneficiul populaţiei). Este evident însă că în acest moment NU acestea sunt obiectivele principale ale CNAS. Este regretabil faptul că obiectivele reale ale CNAS sunt devoalate public doar cu ocazia diferitelor procese”. Organizaţiile medicilor de familie, SNMF şi FNPMF, au pus la dispoziţia CNAS, MS şi Parlamentului toată experiența necesară, toate soluţiile posibile, dar orice demers a fost ignorat. ”A existat speranţa că nu va mai fi nevoie de proteste, că medicii de familie vor putea rămâne în cabinete, cu stetoscopul şi parafa în mână, că nu va mai fi nevoie să vedem medici de familie în stradă, cu pancarte în mână”, spun medicii.

”PE TOATĂ DURATA ANULUI AM FOST MINŢIŢI PERMANENT CĂ PENTRU PROBLEMELE NOASTRE ŞI ALE PACIENŢILOR NOŞTRI VOR FI GĂSITE ŞI APLICATE SOLUŢII”

”Din păcate, conlucrarea, rezolvarea simplă şi amiabilă a problemelor nu au fost dorite de decidenţi. De aceea, considerăm că nu mai poate avea loc nicio formă de dialog”, adaugă medicii de familie. Astfel, luna viitoare, vor fi demarate protestele medicilor de familie la nivel naţional. Formele de protest şi calendarul acestora vor fi anunţate la mijlocul lunii octombrie.

CONSTANȚA Președintele Asociației Medicilor de Familie ”Tomis”, dr. Laura Condur, a declarat, pentru ”Telegraf”, că pe 26 septembrie va avea loc, la Constanța, Adunarea Generală Extraordinară în cadrul căreia va fi decisă și poziția medicilor din familie din județul nostru. La Constanța sunt peste 400 de medici de familie în relație contractuală cu Casa de Sănătate.12