Dezbatere în Parlamentul European privind justiţia din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezbatere în Parlamentul European privind justiţia din România

Externe 07 Februarie 2018 / 23:15 1184 accesări

Parlamentul European a dezbătut, marţi seară, în plenul de la Strasbourg, situaţia justiţiei din România ca urmare a modificărilor la legile justiţiei făcute de coaliţia PSD-ALDE. Dezbaterea s-a desfăşurat în faţa unei săli aproape goale şi a constat în principal într-un schimb de replici între eurodeputaţii români social-democrat şi cei aparţinând partidelor opoziţiei. Comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, a spus, în finalul dezbaterii din PE, că CE este apărătorul tratatelor şi evaluează situaţia statului de drept în fiecare ţară membră, exprimând îngrijorări atunci când apar „probleme de sistem”.

„Rolul Comisiei este de a îndeplini obligaţiile de apărător al tratatului. Noi trebuie să evaluăm situaţia statului de drept în fiecare stat membru şi să exprimăm îngrijorări atunci când observăm probleme de sistem (...) Evaluăm în mod obiectiv sistemul judiciar din România, pornind de la probe şi fapte. Oferim dialog şi sprijin",a spus aceasta în plenul PE.

Ea a subliniat: „Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a se lupta cu coruţia în mod efectiv este o dorinţă a noastră şi strădania României de ani de zile". Comisarul a apreciat că România a ajuns, după mulţi ani, la un sistem judiciar în care populaţia şi-a arătat sprijinul, iar autorităţile vor înţelege asta.

„După mulţi ani de muncă grea, România a ajuns la un sistem judiciar, iar populaţia a fost cât se poate de clară în sprijinul său şi în dorinţa sa de a se lupta împotriva corupţiei. Eu sunt încrezătoare că autorităţile române vor înţelege acest lucru şi vor face tot ceea ce este necesar pentru a corecta proiectele de lege, a le alinia la Constituţie şi sper să transmitem un semnal puternic de reîntărire a încrederii. Comisia va sprijini România în această încercare şi o va face oricând este nevoie şi va simţi că este util", a mai spus ea.

Dezbaterea s-a desfăşurat în faţa sălii aproape goale. Nu au fost mulţi europarlamentari în afara celor români în plen. A fost, de fapt, un schimb de replici între europarlamentarii români aparţinând celor două tabere adverse: tabăra social-democraţilor, care susţin modificările legilor justiţiei promovate de Parlamentul României, şi tabăra PPE, care critică lipsa de transparenţă şi dialog în modificarea acestor legi.

Au luat cuvântul o serie de europarlamentari români atât de la putere, cât şi din partidele de opoziţie. Cei ai PSD şi ALDE au acuzat faptul că nu se respectă suveranitatea României, se discută despre ”intenţii de legiferare” şi sunt ignorate ”abuzurile” justiţiei. Norica Nicolai (ALDE) s-a adresat comisarului european Jourova: ”La Bucureşti avem intenţia de a legifera, nici nu am avut o discuţie despre modificarea Codurilor penale. Prezumţia de nevinovăţie, drepturile şi libertăţile nu sunt chestiunile pe care dumneavoastră le garantaţi? Ce aţi făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestaţi în mod abuziv? Ce aţi făcut atunci când oamenii au fost interceptaţi ilegal?”.

Nicolai a acuzat că dezbaterea nu este corectă. ”Din păcate azi au fost spuse atâtea neadevăruri încât ar trebui înfiinţată şi o iniţiativă minciuna ucide. (...) Nu dezbaterea interesează, ci discursurile politicianiste”, a susţinut şi europarlamentarul PSD Dan Nica. El a acuzat faptul că s-au spus ”minciuni” şi că Vera Jourova nu a acceptat să se întâlnească cu Tudorel Toader.

Eurodeputaţii din partidele aflate în opoziţie au acuzat coaliţia PSD-ALDE de minciună şi de acţiuni menite să afecteze independenţa justiţiei.

Traian Ungureanu (PPE) a afirmat: "Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul din care fură? Normele europene nu spun că un guvern poate schimba legile pentru a fi scutit de ele. Prima decizie a Guvernului a modificat legi pentru infracţiunile liderilor”.

Ungureanu a subliniat însă că ideea de a lega respectarea statului de drept de fondurile europene este greşită, pentru că ar însemna pedepsirea cetăţenilor, şi nu a Guvernului.

Monica Macovei a acuzat minciunile PSD şi ALDE, iar Renate Weber a acuzat-o pe aceasta că minte. Cristian Preda a acuzat faptul că România are ”un guvern de mâna a şaptea”, în care au fost puşi ”analfabeţi” şi oameni cu probleme penale.

În mai multe rânduri, preşedintele de şedinţă a tăiat microfonul eurodeputaţilor români, care au depăşit adesea timpul de un minut alocat fiecărui vorbitor şi au intrat în schimburi de replici.

________

PSD a încercat să explice europarlamentarilor situaţia privind modificările aduse legilor justiţiei, susţinând, într-un document distribuit în PE, că nu există niciun amendament care să stabilească vreun grad de dependenţă a sistemului judiciar de factorii decizionali politici.

Concluziile documentului:

1. "Nu există niciun amendament care să îngrădească independenţa justiţiei în faţa influenţelor politice. Dimpotrivă, mecanismele de control existente exercitate de partea politică au fost limitate semnificativ".

2. "Nu există niciun amendament care să stabilească vreun grad de dependenţă a sistemului judiciar de factorii decizionali politici care să fie mai mari decât cele existente în majoritatea statelor UE. Dimpotrivă, magistraţii şi procurorii se bucură de cel mai mare grad de independenţă în România, Bulgaria şi Italia".

3. Au fost luate măsuri semnificative pentru asigurarea independenţei justiţiei nu doar în raport cu factori politici, dar şi în raport cu serviciile de informaţii. Cei care critică amendamentele la legile justiţiei, inclusiv oficialii europeni, nu fac nicio referire la deficienţele extrem de grave din legile justiţiei, care au fost acum corectate".

Taguri articol


12