Dialog între muze, la Colegiul Naţional de Arte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dialog între muze, la Colegiul Naţional de Arte

Cultură 25 Martie 2009 / 00:00 656 accesări

Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ a fost, ieri, gazda perfectă pentru manifestarea „Despre poezie, în dialog cu Iulia Pană şi Amelia Stănescu“. Evenimentul este inclus în cadrul Festivalului „Primăvara poeţilor“ şi a ajuns la cea de-a III-a ediţie în oraşul în care a fost exilat Ovidus. Directorul festivalului la Constanţa, Amelia Stănescu, a specificat că această întîlnire cu tinerii elevi de la Colegiul Naţional de Arte are menirea de a-i încuraja pe elevi să-şi afirme talentul literar.

Invitata specială la acest eveniment, poeta Iulia Pană, i-a îndemnat pe tineri să simtă poezia, cea nedrept tratată în programa şcolară ca un simplu obiect de studiu. Iulia Pană le-a împărtăşit tinerilor creatori din propria experienţă: despre modul în care a ajuns să scrie poezie, despre ceea ce o inspiră - „un poet este lovit de orice lucru rău care se întîmplă în jur“, despre relaţiile pe care un scriitor trebuie să le aibă cu lumea. „Şi eu am fost ca voi“, a spus scriitoarea, care i-a îndemnat pe tineri să ia atitudine şi să scrie şi să citească. „A simţi o carte în palme e altceva decît virtualitatea unui poem scris pe calculator“, a spus Iulia Pană. În cadrul întîlnirii cu tinerii de la Colegiul Naţional de Arte, privilegiaţi de muze, poeta Iulia Pană le-a citit tinerilor din volumul recent de versuri „Contrasecunde“, publicat la Editura „Brumar“.

În sala „Miron Bibu“ a avut loc un dialog al artelor: poezia s-a întîlnit cu muzica, dar şi cu arta dramatică. Elevii claselor a XII-a B şi a V-a D, pregătiţi de profesoara de limba română Cătălina Gherase, au pregătit un moment deosebit, inspirat de poemul lui Marin Sorescu, „Shakespeare“, în care şi-au dovedit expresivitatea artistică. Evoluţia lor a fost deosebit de apreciată de cele două invitate, scriitoarele Amelia Stănescu şi Iulia Pană, de către profesoarele şi colegii prezenţi în sală.

Manifestarea a fost un prilej pentru tinerii creatori de la Colegiul Naţional de Arte să îşi prezinte poemele laureate la concursurile internaţionale şi naţionale de poezie la care au participat. Premiile şi distincţiile obţinute de aceştia „dovedesc dorinţa şi capacitatea lor de a-şi exprima în mod creativ gîndurile, ideile şi sentimentele în versuri“, a spus profesoara de limba italiană Angela Doicescu-Ciurea, care i-a încurajat pe tineri să-şi exprime sentimentele.

La manifestare au mai fost prezenţi profesorii Constantin Grigoruţă, iniţiator şi coordonator al proiectului „Întîlniri cu scriitori dobrogeni”, prof. Victoria Dorobanţiu şi prof. Cătălina Gherase de la catedra de limba română a Colegiului de Arte.

„Interfeţe culturale“, la Mangalia

Manifestările din cadrul Festivalului „Primăvara peoţilor“ continuă, în aceste zile, la Constanţa, dar şi în oraşele Mangalia, Medgidia, Ovidiu şi Techirghiol. La Cercul Militar Mangalia, Clubul Artelor „Solteris“ organizează, mîine, de la ora 16.00, un maraton poetic, în cadrul proiectului „Interfeţe culturale“. La eveniment sînt invitaţi: directorul festivalului, Amelia Stănescu, preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, Ovidiu Dunăreanu, Iulia Pană, Sorin Roşca, Iulian Talianu, Dan Ioan Nistor, Emilia Dabu, Mihaela Burlacu, Ana Ardeleanu, Adina Lozinschi, George Şerban, preot Ioan Aurel Bolba, Marcela Dabu, Marius Dincă, Iulia Mitu, Simona Iordache, Dora Alina Romanescu, Karl Robert Perko, Ionel Dumitrescu, Doina Iordache, Nicolae Găgeanu, Giorgiana Ciocan. „Primăvara poeţilor se desfăşoară în peste 60 de oraşe din ţara noastră şi reuneşte, în numele poeziei, scriitori, cîntăreţi, actori, pictori, oameni de cultură. Ne bucurăm că măcar pentru o lună, la nivel mondial, oamenii îşi reamintesc de marea spiritualitate la care au acces. Şi sîntem fericiţi că şi România se înscrie printre ţările lumii care au o infinită zestre de cultură, militînd pentru binele suprem al universului“, a specificat scriitoarea Mihaela Burlacu.



12