Diaspora - MAE cere 900 secții de votare. Acum, AEP nu poate înființa legal nici 10!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este dezamăgitor de mic“ Diaspora - MAE cere 900 secții de votare. Acum, AEP nu poate înființa legal nici 10!
Politică 30 August 2019 / 10:30 1855 accesări 1 comentariu
Președintele AEP, Florin Mitulețu-Buică: „Autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate“

Președintele AEP, Florin Mitulețu-Buică: „Autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate“

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) constată că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este dezamăgitor de mic, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere (conform Ordinului Ministrului Afacerilor Externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016) să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.“, se arată în comunicatul transmis de AEP vineri.

”Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate 441 de secții de votare şi au votat aproape 400.000 de cetățeni, acum, estimările MAE arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019, respectiv în datele de 8, 9, 10 noiembrie şi 22, 23, 24 noiembrie 2019”, a precizat președintele AEP.

Reamintim că, potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai spus Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

Astfel, până pe 29 august 2019, ora 16.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainatate.ro doar 13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondență.

În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019.

Loading...

1 comentariu

ady 08:01:36 / 31 August 2019
rea vointa si ura nu dragoste de tara

Pe 10 noiembrie seara, dupa noua lege aproape de ora 24, ii veti vedea iar urlind ca nu pot vota ca psd-ul asa si pe dincolo. ,dracu sa ii mai inteleaga de ce fac asta in conditiile in care Johannis iese sigur deci nu are nevoie de bilci iar usr-ul e prea departe in sondaje ca sa fie adus la cotroceni de scandal. Daca cumva cred ca prin anarhie se pot obtine drepturi iluzorii de data asta cu pomenile care le-au primit numai sa voteze cu cine vor se inseala ,pot sa stea acolo pina dimineatza ca nimeni in situatia actuala nu le mai da dreptate.Am toata stima ptr diaspora ca au avut curajul sa ia necuoscutul in piept ptr o viata mai buna dar totul are limite iar oamenii de buna credinta care vor sa voteze au slava domnului de asta ocazii mai multe decit in orice democrate occidentala.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2717 secunde