Diaspora română, a cincea cea mai numeroasă din ţările dezvoltate membre OCDE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Diaspora română, a cincea cea mai numeroasă din ţările dezvoltate membre OCDE
17 Iulie 2019 / 18:16 162 accesări 0 comentarii

România se clasează pe locul cinci în ceea ce priveşte numărul total de emigranţi în ţările OCDE, iar aproape o jumătate din tinerii din România au indicat că intenţionează să emigreze, potrivit unui raport realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la cererea MAE.

Potrivit studiului "Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants" realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la cererea Ministerului Afacerilor Externe, în 2015/2016, în statele OCDE locuiau aproximativ 3,6 milioane de persoane născute în România. Potrivit estimărilor, peste 97% din emigranţii români din întreaga lume locuiau în state OCDE.

România se clasează pe locul cinci în ceea ce priveşte numărul total de emigranţi şi are cea mai ridicată rată de emigraţie din cele principalele zece ţări de origine pentru imigranţii din ţările OCDE. Potrivit studiului "International Migration Report 2017", realizat de ONU, diaspora românească este pe locul 17 din puncte de vedere numeric.

Între 2000 şi 2016, numărul emigranţilor români a crescut cu 2,3 milioane de persoane, cea mai mare creştere înregistrându-se între 2005 şi 2011, mai afirmă autorii studiului OCDE. Emigraţia a devenit un fenomen social şi economic major în România, populaţia scăzând de la 22,4 milioane în 2000 la 19,5 milioane în 2018, cu migraţia spre exterior fiind responsabilă pentru peste 75% din acest declin.

Numărul emigranţilor români pare neobişnuit de mare comparativ cu populaţia României. În 2015/2015, 17% din persoanele născute în România locuiau în ţări OCDE. Intenţia de emigrare rămâne foarte ridicată în România, în special rândul tinerilor. Între 2009 şi 2018, peste o pătrime (26%) din locuitorii României şi-au exprimat dorinţa de a se stabili în altă ţară. Acesta este al doilea cel mai ridicat procent înregistrat în regiune, după Republica Moldova. Mai mult, aproape o jumătate din tinerii din România între 15 şi 24 de ani au indicat că intenţionează să emigreze. Situaţia pieţei de muncă din România este un factor major care explică nivelul ridicat al intenţiei de emigrare în ţara noastră, notează autorii studiului.

Totodată, numărul de emigranţi din România este cu mult mai mare decât cel provenit din statele vecine (Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria). În 2015/2016, emigranţii români au reprezentat aproape jumătate din cei 7,8 milioane de emigranţi proveniţi din această regiune. Aproape o treime (1 milion) din emigranţii români locuiesc în Italia, alţi 680.000 sunt în Germania, iar în Spania locuiesc 573.000 de imigranţi români. Un număr semnificativ de imigranţi români locuiesc în Marea Britanie, Statele Unite, Ungaria, Franţa şi Canada.

Cât priveşte intenţia de reîntoarce în ţară, între 2009 şi 2018, aproximativ 26% din emigranţi români au afirmar că ar dori să părăsească ţara în care s-au stabilit pentru a reveni în România ori pentru a se muta într-o altă ţară. În 2015/2016, aproape o pătrime (23%) din emigranţii români aveau educaţiei superioară, însă distribuţia nivelului educaţional al acestora este diferit în funcţie de ţara unde au imigrat. Astfel, 54% din românii emigraţi în SUA şi aproape 80% din cei plecaţi în Canada au studii superioare, în timp ce în Italia doar 7% din imigranţii români au studii superioare.

Loading...
Din aceeaşi secţiune
Vezi mai multe ştiri

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1836 secunde