Din 2021, „Casa de copii“ va fi doar o tristă amintire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din 2021, „Casa de copii“ va fi doar o tristă amintire
Social 12 Iunie 2019 / 16:17 2202 accesări 0 comentarii

Guvernul a adoptat, miercuri, un act normativ care prevede desfiinţarea centrelor de plasament vechi pentru copiii aflaţi în grija statului. Din 2021, copiii aflaţi sub protecţie socială vor locui în case şi apartamente de tip familial, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

„La propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Guvernul a adoptat un act normativ prin care se modifică şi se completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Principalele schimbări vizează dezinstituţionalizarea copiilor până la finalul anului 2020, încurajarea plasamentului în familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizaţii de sprijin, şi interzicerea instituţionalizării copiilor în centre de plasament, aşa cum există ele în acest moment în România. Actul normativ introduce obligaţia autorităţilor de la nivel local, dar şi a furnizorilor privaţi de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidenţial până pe 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021, copiii vor primi îngrijire adecvată în case de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum şase copii în fiecare apartament”, a anunţat Nelu Barbu.

De asemenea, prin modificările aduse legii sunt stimulate şi persoanele care doresc să se implice în creşterea şi îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizaţii de sprijin lunar în cuantum de 400 de lei. Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu şi lung pentru copiii separaţi de familie. Actul normativ adoptat miercuri prevede, de asemenea, că reprezentanţii Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului vor fi obligaţi să îi ajute pe tinerii care părăsesc sistemul social să îşi găsească un loc de muncă şi cazare, dar și creşterea indemnizaţiei tinerilor care ies din sistemul social de la valoarea unui salariu de bază minim brut, la valoarea a trei salarii minime brute.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2284 secunde