Din mocirla secretă: povestea fascinantă a Anacondei, şefă în SRI, care punea botniţă presei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Din mocirla secretă: povestea fascinantă a Anacondei, şefă în SRI, care punea botniţă presei

Justiție 20 Ianuarie 2017 / 15:43 7905 accesări

Generalul Elena Istode (în mijloc), alături de fostul deputat Cristian Rizea, trimis în judecată de DNA, și de soția acestuia

Generalul Elena Istode (în mijloc), alături de fostul deputat Cristian Rizea, trimis în judecată de DNA, și de soția acestuia

Generalul Elena Istode, în postură sexi în vacanţa… plătită de un penal

Generalul Elena Istode, în postură sexi în vacanţa… plătită de un penal

Generalul Elena Istode, în postură sexi în vacanţa… plătită de un penal

Generalul Elena Istode, în postură sexi în vacanţa… plătită de un penal

Generalul Elena Istode, în postură sexi în vacanţa… plătită de un penal

Generalul Elena Istode, în postură sexi în vacanţa… plătită de un penal

Sorin Cosma, pur şi simplu

Sorin Cosma, pur şi simplu

Sorin Cosma, pur şi simplu

Sorin Cosma, pur şi simplu

Nu ştim dacă numele Elena Istode vă spune ceva. Ea a apărut în atenţia publică anul trecut, când, în luna iulie, din șefa departamentului Securității Economice din SRI a devenit șefa acoperiților SRI din presă, ANAF și Ministerul de Interne, arată flux24.ro.

Ca un ecou al scandalului care îl are în centru pe Sebastian Ghiţă, jurnalistul Ion Cristoiu a publicat pe blogulsău și pe evz.roo serie de fotografii în care generalul SRI Elena Istodeapare alături de fostul deputat Cristian Rizea și de soția acestuia, făcute într-o vacanță de lux la Monaco și Cannes. Vacanța ar fi fost pe banii lui Rizea, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, spălare de bani în formă continuată și influențarea declarațiilor. Cristoiu evidenţiază astfel faptul că există o similitudine evidentă între cele două cazuri.

CE SPUNE CRISTOIU?

”Problema e că aceste fotografii, făcute, din câte se vede, cu știința și cu plăcerea de a se expune a doamnei general, au fost realizate în 2008-2009, când Elena Istode, ca șefă a Direcției de Securitate Economică a SRI, supraveghea, ca să nu fie atinse de corupție, toate contractele încheiate de statul român cu oamenii de afaceri. Și nici asta n-ar fi o problemă – vacanța de lux a unui general SRI, presupunând că Monaco și Cannes erau singurele locuri de lecuire de stresul vânării de corupți – dacă, așa cum ne arată fotografiile, Elena Istode nu s-ar fi dat în stambă împreună cu omul de afaceri Cristian Rizea și distinsa sa soție, Josette Rizea. Și nici asta n-ar fi o problemă dacă nu cumva omul de afaceri Cristian Rizea n-ar fi plătit vacanțele de lux ale doamnei general. Am publicat aceste fotografii, care mi-au parvenit pe fondul dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, nu atât pentru ca priveliștea doamnei general pe yaht, în posturi studiate, de starletă, să-i împingă pe securiștii din SRI să ordone, ca și în cazul României Tv, închiderea blogului meu, care face dezvăluiri fără aprobarea lor, cât mai ales pentru că ele mărturisesc un adevăr al vremurilor noastre: sistemul mafiot al instituțiilor de forță a fost și este ticălos nu numai pentru c-a comis abuzuri, nu numai pentru c-a încălcat grav drepturile omului, dar și pentru că, în timp ce trimitea cetățeni nevinovați la pușcărie, în timp de curma cariere de politicieni, în timp de distrugea afaceri, în timp ce reduce presa la câinele de pază al cătușelor, el petrecea în vacanțe de lux, peste hotare, plătite de oamenii de afaceri. Asta în timp ce Divizia Presă a Binomului SRI-DNA nu contenea a denunța pe toți oamenii de afaceri români drept niște borfași care trebuie să înfunde pușcăriile în surâsul triumfător al Codruței Kovesi. Trăim vremuri istorice, vremurile revelațiilor despicătoare de catapetesme!”,a scris jurnalistul Ion Cristoiu.

A AJUNS ŞEFĂ ÎN SRI DATORITĂ RELAŢIEI CU GENERALUL COSMA?

Potrivit aceleiaşi surse, Elena Istode a absolvit Școala de la Grădiștea șia fost secretară la o centrală sindicală din Giurgiu. Porecla ei era Anaconda. A devenit șef al Diviziei C din SRI și ar fi ajuns șeful acoperiților datorită relației cu un general, scrie flux24.ro, care mai dezvăluie că există documente care atestă că Divizia C s-a ocupat de monitorizarea presei.

CINE ESTE GENERALUL COSMA?

Acest general ar fi, potrivit aceleiaşi surse, Sorin Cosma, șeful antitero din SRI, protejat al fostului prim adjunct generalul Florian Coldea. În calitate de șef al Divizei C, Istodea coordonat personal atacurile la mai multe firme care nu erau agreate de SRI în acest sens fiind folosite controalele ANAF, arată flux24. Sorin Cosma a ajuns înSRIîn 1992 grație faptului că soția sa de atunci,Pompilia Cosma, era nepoata directorului de la aceea vreme al SRI,Virgil Măgureanu. Între timp, Pompilia Comșa a ajuns adjunct laDirecția F din SRI, care se ocupă de sistemele informatice. Generalul Sorin Cosmaa fost subiectul mai multor scandaluri în SRI. În anii 1998-1999, numele său a apărut în Ministerul Lucrărilor Publice condus de Nicolae Noica. Ofițerul SRI ar fi fost implicat în mai multe afaceri dubioase, iar Noica l-a reclamat la șeful SRI de la aceea vreme, Costin Georgescu, cerând să fie dat afară. Nua fost însă dat afară, ci a fost numit pe zona de agricultură.

În 2006, Sorin Cosma era șeful Direcției C-Economică din SRI, unde mai apoi a pus-o șef pe Istode, și a ordonat o anchetă a SRI îndreptată împotriva jurnalistului Răzvan Belciuganu de la Jurnalul Național care scrisese o anchetă despre construirea Spitalului SRI de la Balotești. Este vorba de același spital care s-a aprovizionat cu substanțe dezinfectante de la Hexi Pharma, firma patronată de Dan Condrea. În ancheta sa, Răzvan Belciuganu dezvăluia că, pentru dotarea spitalului, statul a garantat un credit extern de 15 milioane de euro. O parte din acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea de echipamente medicale de la firma MEDICARE TEHNICS SRL. Achiziția s-a făcut din „sursă unică”, semn că această societate comercială era agreată de SRI. Potrivit declarațiilor făcuteflux24.rode fostul ofițer SRI, Adrian Radu, „în MEDICARE TEHNICS SRL îl găsim la data de 5 martie 2008, ca reprezentant, în calitate de director general, pe Coldea George Tudor, din Cluj Napoca. Presa a scris că George Coldea este verișorul primar al adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea”.

Imediat după scandal, Cosma a fost schimbat de la șefia Diviziei C, condusă acum de partenera sa și numit șef la Antitero, una din cele mai puternice structuri din SRI, iar între timp a ajuns să controleze o structură a SRI care se ocupă de ORNISS.

Cosma a mai fost acuzat de fostul ofițer SRI, Adrian Radu, că ar fi furat din fondurile operative ale SRI.12