Din nou sărbători de iarnă, pârtiile sunt pline

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
200 de milioane de ortodocși petrec pe rit vechi

Din nou sărbători de iarnă, pârtiile sunt pline

Turism 07 Ianuarie 2016 / 16:24 1148 accesări

A venit Crăciunul la 200 de milioane de ortodocși de rit vechi din întreaga lume. În România, Nașterea Domnului este celebrată în această perioadă de lipovenii, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii și sârbii din Banat. Ei petrec timp de trei zile, începând de joi, 7 ianuarie (prima zi de Crăciun, potrivit vechiului calendar iulian), cu colinde și daruri alături de cei dragi. La rușii lipoveni, care sunt răspândiți mai ales în județele Tulcea și Constanța, Crăciunul începe după ce familia se întoarce de la biserică. Apoi, famiile se reunesc la masă, nu înainte de a cere binecuvântare și dezlegare pentru mâncarea de dulce.

DE PE MASA DE SĂRBĂTOARE NU LIPSEȘTE PEȘTELE Haladeț e piftia specială cu hrean pe care o pregătesc lipovencele de Crăciun. Din porcul tăiat la Ignat se învelesc sărmăluțe și se amestecă toba. De pe masa de Crăciun a lipovenilor nu lipsește peștele - în ciorba de perișoare, în chifteluțe sau în sărmăluțe. Asemeni nouă, și tinerii sau copiii ruși lipoveni colindă pe la casele rudelor și prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Nașterii Pruncului Sfânt. Însă prima zi de Crăciun este dedicată doar colindelor bisericești. În rest, obiceiurile sunt, și la rușii lipoveni, aproximativ aceleași cu cele ale noastre. Cele mai reprezentative localități din județul Constanța unde locuiesc etnici ruși lipoveni sunt Ghindărești, Năvodari, Cernavodă, 2 Mai și Constanța. Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi și Nou a avut loc în 1923, când la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Papa Francisc le-a transmis credincioșilor ortodocși de pretutindeni un mesaj de Crăciun. ”Astăzi exprimăm apropierea noastră spirituală defraţii şi surorile din Orientul creştin, catolici şi ortodocşi, dintre care mulţi celebrează Naşterea Domnului. La ei să ajungă urarea noastră de pace şi de bine”, a spus Papa.

ÎN POIANA BRAŞOV GRADUL DE OCUPARE E DE 95% În stațiunile de la munte au început deja să sosească turiști moldoveni, ruși și ucrainieni. Tocmai de aceea, hotelierii s-au pregătit din timp cu oferte atractive pentru a-și întâmpina oaspeții, atât pentru sărbătoarea Crăciunului, cât și pentru trecerea în noul an, care la credincioșii de rit vechi are loc în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Managerii unui hotel care se află la doar doi kilometri de castelul Bran oferă un pachet special pentru cei care sărbătoresc Revelionul pe stil vechi. Pentru noaptea dintre ani, ei au inclus în ofertă petreceri până dimineața, cu bucate și băuturi tradiționale românești - pălincă ardelenească sau vișinată. În staţiunea braşoveană Poiana Braşov, gradul de ocupare în hoteluri şi pensiuni fiind de aproximativ 95%. ”Foarte mulţi turişti au venit la noi la centru pentru a se informa în principal de locuri de cazare, unde pot să mănânce cel mai bine şi care este starea pârtiilor din acest moment”, a spus reprezentantul Centrului de informare turistică din Poiana Braşov, Nora Duduţă. Potrivit estimărilor președintelui Federației de Promovare Turistică a Moldovei, Alex Filipski, numărul de turiști moldoveni care se află în această perioadă în România a scăzut cu 20% față de anul trecut. Reprezentanţi ai agenţiilor de turism spun că anul acesta numărul turiştilor din Rusia şi Ucraina este mai mare decât cel înregistrat în ultimii ani, în această perioadă.

Taguri articol


12