Din sistemul de sănătate lipseşte calitatea umană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici: Din sistemul de sănătate lipseşte calitatea umană
Sănătate, Politică 10 Iulie 2019 / 16:41 1994 accesări 1 comentariu
Ministrul Teodorovici: „România are nevoie de un pact pe sănătate“

Ministrul Teodorovici: „România are nevoie de un pact pe sănătate“

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că ceea ce lipseşte în sistemul de sănătate este „calitatea umană”, subliniind că dacă ar efectua un sondaj, un procent de aproape 100% din populaţie ar spune acelaşi lucru.

„Ce ne lipseşte? Poate ne supărăm dacă spunem aşa, direct, că totuşi calitatea umană lipseşte foarte mult în toate domenile şi, desigur, şi în sănătate. Nu vreau să văd medici care îşi dau diplome. Pentru medici, diploma în sine este pacientul a cărei problemă este rezolvată de medic”, a spus ministrul.

„Mă uit astăzi la foarte multe zone unde s-au dat şi bani de salarizare şi echipamente - nu poate nimeni să nege că echipamentele zac de ani de zile, nou-nouţe, de ultimă generaţie la acea vreme, prin magaziile multor spitale, e un fapt deja cunoscut. (...) Poţi să fi un medic foarte bun, dar fără acest nivel al calităţii umane peste medie nu cred că poţi să faci ceea ce omul aşteaptă de la tine”, a mai adăugat ministrul.

Eugen Teodorovici a precizat că statul este dispus să sprijine sectorul Sănătăţii „din toate puterile, cu toată forţa” - „Din mai multe motive, o dată că e obligatoriu ca cei care sunt în funcţii publice să înţeleagă că unul dintre motivele pentru care sunt în acele funcţii este şi pacientul”. El a declarat şi faptul că un efect important al investiţiilor în acest domeniu vizează şi latura economică, cheltuielile fiind considerabil diminuate prin programele de prevenţie. „Dacă gândeşti economic, e logic să investeşti ca să previi, decât să cheltui apoi sute de milioane de euro, poate chiar sume şi mai mari în zona de sănătate”, spune Teodorovici.

Teodorovici s-a arătat dispus să facă rost de finanţare pentru principalele patologii caracterizate ca având rata cea mai mare de mortalitate în România, în sensul diminuării procentului îngrijorător al ratei deceselor pentru bolnavii cu acele afecţiuni, dar şi în sens economic: „Sunt cele mai mari costuri generate în economia noastră și trebuie să ştim ce trebuie făcut pentru ca acest tip de patologie să nu mai fie o problemă pentru noi ca ţară”, a spus ministrul.

El a concluzionat spunând că România are nevoie de un pact pe sănătate. „Ar fi indicat ca toţi factorii politici decidenţi să stăm la aceeaşi masă și să discutăm despre aceste lucruri. Le punem pe hârtie cu calitatea obligatorie de a fi parcurse şi, atunci, indiferent de cine guvernează, le aplică fără ca cealaltă parte să trimită huiduieli sau tot felul de mesaje, astfel încât să nu se facă. Din păcate așa e lumea politică. E meschină”, a conchis ministrul.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1469 secunde