Discuţii despre Irak la Berlin şi Londra

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Discuţii despre Irak la Berlin şi Londra

Externe 19 Ianuarie 2007 / 00:00 556 accesări

Secretarul american de Stat s-a aflat, joi, la Londra, unde a purtat discuţii cu premierul Tony Blair despre seria de întrevederi avute în recent încheiatului turneu în Orientul Mijlociu, precum şi despre posibilele etape ce ar urma parcurse pentru obţinerea de progrese în procesul de pace arabo-israelian. Vizita în capitala britanică a avut loc după o întrevedere la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.

Agenda discuţiilor de la Londra a acoperit patru subiecte principale. În prim plan este Irakul şi reacţia lumii arabe la propunerea preşedintelui Bush de a spori numărul efectivelor militare, după ce o serie de relatări au scos în evidenţă un mare scepticism. Legate de acest punct principal sînt negocierile privind linia dură promovată de administraţia de la Washington în relaţia cu Iran şi Siria, precum şi măsurile prin care se va încerca întărirea autorităţii Guvernului Siniora, în Liban. Turneul Condoleezzei Rice a încercat să arate şi faptul că Statele Unite rămîn angajate total în procesul de pace arabo-israelian, care bate de mult timp pasul pe loc.

Şefa diplomaţiei americane a sugerat convocarea unui summit informal, cu participarea liderilor palestinieni şi israelieni, la care să se discute despre viitorul stat palestinian, fără să se intre însă în detalii. Oficiali britanici au admis că planul de pace aflat acum în vigoare are nevoie de unele actualizări.

În ciuda strategiei americane de securizare a capitalei irakiene şi suplimentării efecitvelor americane, la Bagdad continuă violenţele. Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zece au fost rănite joi în plin centrul Bagdadului, unde o maşină-capcană a explodat la trecerea unei patrule a poliţiei irakiene. Cu o oră înainte, un obuz de mortier a căzut în centrul oraşului fără a se întregistra victime. Alte patru persoane, dintre care un angajat american al unei organizaţii neguvernamentale de la Bagdad şi două gărzi de corp ale acestuia, cu cetăţenie croată şi maghiară, au fost ucise în urma unei ambuscade, la Bagdad, miercuri. Capitala irakiană este de trei zile teatrul unor atentate soldate cu numeroşi morţi.

Într-o nouă încercare de reconciliere naţională, Guvernul irakian a confirmat planurile privind reducerea restricţiilor impuse foştilor membri ai Partidului Baas, la putere în timpul lui Saddam Hussein. Decizia, care intervine la două săptămîni după execuţia fostului dictator, este una dintre principalele cerinţe formulate de minoritatea arabă sunnită. Premierul Nuri al-Maliki, şiit, a afirmat că mulţi dintre foştii membri ai partidului lui Saddam pot reveni în funcţii, dar a subliniat că aceia care au comis crime vor fi pedepsiţi. Premierul s-a lansat ieri, în consiederaţii fără precedent la adresa preşedintelui american, despre care a afirmat că nu a fost niciodată atît de vulnerabil cum este în prezent. "Am impresia că este vorba despre cei de la Washington, care se apropie de sfîrşit şi nu de noi, cei din Bagdad", a adăugat acesta. Este pentru prima dată cînd premierul irakian, criticat de Statele Unite pentru rezultatele sale slabe, atacă atît de dur administraţia americană. Premierul al-Maliki a respins şi afirmaţiile secretarului american de Stat, în cadrul unei audieri în faţa Congresului, conform cărora Guvernul irakian ar fi "presat de timp".



12