Discuții despre o nouă înţelegere nucleară pentru Iran între UE, China şi Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Discuții despre o nouă înţelegere nucleară pentru Iran între UE, China şi Rusia

Externe 20 Mai 2018 / 14:14 606 accesări

O nouă înţelegere prin care să fie ajutat financiar Iranul, dar şi care să limiteze dezvoltarea rachetelor nucleare ale Teheranului şi influenţa din regiune, în încercarea de a salva acordul nuclear din 2015, va fi deschisă de diplomaţi din Europa, China şi Rusia, după cum relatează site-ul agenţiei Reuters. Oficialii se vor întâlni la Viena în următoarele săptămâni pentru a discuta următorii paşi pe care o să îi facă în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear, au relata publicaţiile germane the Welt şi Sonntag.

Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China vor participa la discuţii, însă reprezentanţii Statelor Unite nu vor fi prezenţi. Încă nu este clar dacă Iranul, care a se opune limitării programului rachetelor militar, va participa.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Încheierea unui nou acord care să limiteze programul nuclear şi influenţa Teheranului în regiune l-ar putea convinge pe Donald Trump să ridice sancţiunile impuse Iranului.

"Trebuie să scăpăm de numele 'acordul nuclear de la Viena' şi să adăugăm câteva elemente noi. Doar asta îl va convinge pe preşedintele Trump să ridice sancţiunile", a afirmat un diplomat european de rang înalt. Ministerul german de Externe nu a putut da imediat declaraţii. Comisarul european pentru Energie şi Climă, Miguel Arias Canete, i-a transmis Iranului, sâmbătă, că Blocul comunitar îşi va păstra angajamentul de a menţine acordul nuclear.

Oficiali din Germania şi alte ţări membre UE consideră că renunţarea completă la acord va avea consecinţe dezastruoase.

Ministrul iranian de Externe Mohammed Javad Zarif a declarat săptmâna trecută că Iranul şi puterile europene au progresat în negocierile privind acordul nuclear, însă menţinerea sa depinde de ce se va întâmpla în următoarele săptămâni.

Taguri articol


12