Disperare la TNOB! Ce spune directorul Daniela Vlădescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Disperare la TNOB! Ce spune directorul Daniela Vlădescu
Cultură 12 Octombrie 2018 / 23:06 1377 accesări 3 comentarii

Vineri seara, directorul TNOB a lansat un mesaj disperat către constănțeni. Îl redam integral:

„DRAGI CONSTANTENI

VA ROG SA CUMPARATI, FIECARE DINTRE DUMNEAVOASTRA, MACAR UN BILET DE 15 LEI LA SPECTACOLELE NOASTRE DIN LUNILE OCT ,NOV,DEC.

NU STIU SI NU VREAU SA CERSESC, DAR ESTE SINGURA POSIBILITATE CA ORASUL CONSTANTA SA NU PIARDA O INSTITUTIE DE TRADITIE A SPECTACOLULUI MUZICAL COREGRAFIC SI SA NU PIARDA SI DREPTUL LA CULTURA.OAMENI MINUNATI AU SUSTINUT CU PASIUNE SI TALENT ACEASTA INSTITUTIE.NU EXSTA IN LUME UN ORAS MARE,BOGAT SI CU OAMENI FRUMOSI,CARE SA NU AIBE INSTITUTII DE SPECTACOL MUZICAL.MERITATI ACCESUL LA CULTURA!

In aceasta situatie, nu neobisnuita pentru TEATRUL nostru, dar fara precedent in gravitatea ei, nu mai asteptam ajutor de la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.

Istoria institutiilor de spectacol din Constanta a fost tumultuoasa si nedreapta, incepand cu anul 2004.

De cand am trecut in subordinea Ministetului Culturii, DUPA CE AM FOST DESFIINTATI IN ANUL 2010 DE CATRE C J CONSTANTA, s-au succedat in functia de ministru al Culturii cel putin 15 persoane.

Dupa salvatorul nostru, Domnul Kelemen Hunor (prin intermedierea plina de suflet a Doamnei Irina Cajal-secretar de stat), au urmat multi ministri. Unii nici macar nu au apucat sa se informeze si au fost schimbati. Altii nu au avut timp sa ajunga si la Constanta, altii au fost total dezinteresati de situatia noastra, cativa nu au inteles-o pe intreaga perioada a mandatului, si destul de multi au fost rauvoitori si au vrut sa continue marea curatenie facuta de Nicusor Constantinescu in 2010. Spre norocul nostru, care se vede ca a luat sfarsit, intre perioadele negre de umilinta, frica, sacrificii si disperare, s-au mai intercalat perioade, prea scurte, cu OAMENI EXCEPTIONALI in Ministerul Culturii.

În 2016, sub conducerea Doamnei ministru Corina Suteu si la initiativa Secretarilor de Stat Domnul Lucian Varsandan si Domnul Erwin Simsensohn, care s-au informat si au dorit sa rezolve problemele teatrului nostru, probleme fara precedent in istoria institutiilor de cultura din Romania comunista si postdecembrista, am reusit, intr-o prima etapa, egalizarea salariilor cu a celorlalte institutii de profil subordonate MC.

Mare ne-a fost uimirea cand am vazut ca salariile noastre erau, pe functii, de 2 sau 3 ori mai mici decat in tara. Asta datorandu-se tot conducerii CJ CONSTANTA, din perioada 2004-2010.

La sfarsitul anului 2016, o alta schimbare politica ne-a adus o noua conducere a MC.

Prima jumatate a anului 2017 am trait cu spaima neputintei din pricina bugetului alocat, fara a se tine seama de realitatile teatrului nostru-organigrama necuviincios de mica si munca infernala si de inalta tinuta (140-160 spectacole anual).

Apoi a aparut un nou ministru,la jumatatea anului 2017, DOMNUL LUCIAN ROMASCANU.

S-A INFORMAT, A INTELES, NE-A AJUTAT SI A FOST SCHIMBAT LA INCEPUTUL ANULUI 2018.

Acum, in An Centenar, in loc sa sarbatorim, ca totate institutiile de cultura din tara, DARUIM SI NOI JERTFA NOASTRA-TEATRUL NATIONAL DE OPERA SI BALET "OLEG DANOVSKI".

Si ca toti martirii,va asiguram ca ne-am facut datoria cu prisosinta“.

Loading...

3 comentarii

Excomunicatul la referendum 08:34:30 / 13 Octombrie 2018
Laic zici?

Pai universitatea Ovidius e laica si are facultate de popi. Ei sunt peste tot acolo, in toate facultatile fac cate ceva. Acceptati ideea ca la Cta a venit sorocul sa inchedeti pravalia. Nu e de noi cultura.

Constantean 07:52:36 / 14 Octombrie 2018
V-ați autosabotat

Am vrut de mai multe ori sa vin la teatrul Oleg D. dar m-au împiedicat cei care vindeau bilete. Spuneau că numai pensionarii și studenții au dreptul la bilete de 15 lei.

MIHAI 17:58:40 / 17 Octombrie 2018
MESAJ ADRESAT SURZILOR

Sunt situatii in care intrebarile contin si raspunsurile. Ne intrebam de ce conducerile liceelor si universitatilor din Constanta nu prevad "vizite periodice" la teatru, si de ce teatrul nu ofera spectacole cu teme "clasice" corespunzatoare programelor de . invatamant. De cate ori conducerea teatrului s-a deplasat in institutiile de invatamant sa stabileasca de comun acord spectacole utile educatiei tineretului ? De ce asa zisele "cursuri de vara" ale partidelor nu prevad pe langa mesele festive si participarea la un spectacol de teatru? De cate ori presedintii partidelor din Constanta si-au manifestat dorinta de a participa cu organizatiile de tineret, femei, pensionari etc la unul din spectacolele teatrului ? De ce marea iubitoare de cultura , ca sa dam doar un exemplu, primarita din Cumpana nu a facut un asemenea gest venind cu autocarele pline la un spectacol, asa cum se duce de atatea ori la mitinguri? De ce conducerea teatrului nu este mai combativa si sa ne informeze periodic, cu detalii, ce rezultate au dat interventiile pentru a desfasura o activitate normala sau pentru a evita falimentul? De ce Mass-media locala nu acorda un minim de atentie activitatii teatrale, cel putin in masura acordata accidentelor de circulatie? Ce face Biserica? Este normal sa se ocupe doar de vanzarea apei la Boboteaza, pelerinaje si alte activitati " de masa " si nu colaboreaza cu teatrul pentru a inscrie si un spectacol cu specific religios destinat anume celor care nu lipsesc duminica de la biserica si care nu s-au dus niciodata la teatru sau doar intamplator? Poate va crede cineva ca exageram, dar noi cei care am apucat si alte vremuri, suntem recunoscatori mersului la spectacole de teatru si cinematograf cu toata clasa . Stim ca politicianismul a ticalosit viata culturala a ţării, dar vrem sa credem ca si oamenii de teatru pot lupta pentru a contribui la educarea, la cultivarea cetatenilor. Politica fara educatie si cultura reprezinta un pericol social, si deja avem destule dovezi in acest sens.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1815 secunde