DNA se declară instituţie în pericol de a fi blocată de Ordonanţa Toader

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DNA se declară instituţie în pericol de a fi blocată de Ordonanţa Toader
Justiție 26 Februarie 2019 / 17:03 299 accesări 0 comentarii

DNA se declară „instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019“, potrivit unui anunţ pe site-ul instituţiei. Procurorii DNA vor sesiza Comisia GRECO şi acuză că Ordonanţa Toader conţine prevederi neconstituţionale.

"DNA - instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019

Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată", scrie pe frontpage-ul DNA. DNA a emis şi un comunicat de presă, în care susţine că OUG 7 / 2019 de modificare a legilor justiţiei conţine prevederi neconstituţionale şi cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională.

Comunicat DNA

"Ca urmare a ședinței procurorilor DNA, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Biroul de informare și relații publice din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este abilitat să transmită concluziile rezultate în urma votului, respectiv măsurile adoptate:

1. Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A

2. Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019

3. Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.

4. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă

5. Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.

6. Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.

În cursul ședinței, au fost supuse votului Adunării generale și alte propuneri ale participanților, care nu au întrunit însă numărul de voturi (majoritate simplă din numărul celor prezenți) necesare adoptării", se arată în comunicatul DNA.

Anunţul procurorilor DNA vine la o zi după ce colegii lor de ls DIICOT au hotărât să-şi suspende activitatea, ca măsură de protest împotriva OUG 7 / 2019, de modificare a legilor justiţiei.Pagina a fost generata in 0.1624 secunde