Doamne, ce conțin crenvurștii pentru copii! Le mai dați?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doamne, ce conțin crenvurștii pentru copii! Le mai dați?
Sănătate 11 Iulie 2017 / 18:11 1172 accesări 2 comentarii

Un nou studiu efectuat de specialiștii Asociației Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, coordonat de președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, care a analizat sortimentele de crenvurşti pentru copii comercializate în marile structuri comerciale, a scos la iveală multe nereguli. Concluzia este una cât se poate de înfiorătoare: 83% dintre crenvurștii pentru copii conțin nitrit de sodiu. Sărurile nitrice (nitritul de sodiu) în combinație cu aminele din carne, la un pH acid al stomacului, produc nitrozamine cancerigene! Nu în ultimul rând, crenvurștii conțin sare din belșug: 83% din sortimentele analizate depășesc recomandarea Ministerului Sănătății (MS), adică conțin mai mult de 1,5 grame sare per 100 grame produs. Nici la capitolul grăsimi nu e în regulă: grăsimile saturate sunt peste limita recomandată de MS: 66% din sortimentele analizate conțin mai mult de 5 grame grăsimi saturate per 100 de grame produs.

VĂ ÎMBOLNĂVIȚI COPIII!

”Copiii care consumă o cantitate de sare mai mare au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Sarea este combinația dintre sodiu și clor, iar sodiul consumat în exces este foarte dăunător organismului. Sodiul dublează riscul unui accident vascular cerebral, crește tensiunea arterială și este un factor favorizant în apariția celulitei și a tulburărilor grave de metabolism, afectând rinichii și ficatul”, explică specialiștii APC. Și cum și grăsimea este și ea în cantitate mare, trebuie luat în calcul faptul că numeroase studii realizate în instituții și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân. Nu în ultimul rând, în produsele care sunt oferite copiilor a fost depistat și un E, mai exact E250, care devine periculos în urma interacţiunii sale cu proteinele din alimentul conservat. În ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis!

Top mărci crenvurști după conţinutul declarat de carne: 1. Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) conţine 93% carne din pulpă de porc; 2. Martinel (Reinert) conţine 85% carne de porc; 3. Perfect Poultry (Slovenia) conţine 82% carne (53% carne de curcan şi 29% carne de pui), Perutnina Ptuj (Slovenia) conţine 82% carne de pui; 4. Forzoso (Cris-Tim) conţine 59% carne pui şi 29% piele pui; 5. Banat bun (Jumbo) conţine 59% piept de pui.

CE SE RECOMANDĂ? „La alegerea unui sortiment de crenvurști trebuie să aveţi în vedere, în primul rând, cantitatea de carne din respectivul produs. Un rol foarte important îl au şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare. Recomand să se evite acei crenvurști care au în compoziție aditivi alimentari precum acidul citric, carminul, difosfaţii și nitritul de sodiu. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC. Articolul poate fi găsit aici:http://www.apc-romania.ro/ro/i-chimicalele-din-crenvurstii-pentru-copii/NDY4LTE.html.

Top 4 mărci de crenvurşti după conţinutul declarat de grăsimi din 100 grame produs: 1. Pikok (Prime Food Polonia) şi Martinel (Reinert) conţin câte 24 grame; 2. Perfect Poultry (Slovenia), Perutnina Ptuj (Slovenia) şi Banat bun (Jumbo) conţin câte 20 grame; 3. Forzoso (Cris-Tim) conţine 15,73 grame;

4. Obrăjori (Cris-Tim) conţine 15,1 grame.

Top 5 mărci de crenvurşti după conţinutul de sare din 100 grame produs:

1. Banat bun (Jumbo) conţine 2,5 grame; 2. Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) conţine 2,3 grame; 3. Martinel (Reinert) conţine 2 grame; 4. Perfect Poultry (Slovenia) şi Perutnina Ptju (Slovenia) conţin câte 1,6 grame; 5. Obrăjori (Cris-Tim) conţine 1,5 grame.

Loading...

2 comentarii

HOLLYWOOD 19:28:16 / 11 Iulie 2017
Ce căcat ...

... de articol! LE MAI DAȚI? Dar cine plm autorizează vânzarea pe piață? Ce autorizație sanitar veterinară au produsele? De ce nu mergeți dracului la producător, la normele UE, faceți o anchetă jurnalistică modernă, nu căcaturi d-astea din povestea lui Păcală, le mai dați? Băi Telegraf mai lăsați în plm Facebook și Google, fiți jurnaliști și aărați drepturile consumatorului. Artocolul ăsta este de căcat, valoare zero la fel ca și valoarea voastră. Plm.

Mihai 09:40:24 / 12 Iulie 2017
APC nu e ANPC!

in primul rand sa stabilim de la bun inceput ca APC e un ONG si nu are nici o legatura cu ANPC ! Apoi sa zicem si ca nea Costel asta (care mai e si prof. dr. si ing) e defapt silvicultor la baza si ar fi meritat un pic de investigatie cam cat de repede a ajuns sa aibe atatea titluri fara valoare.... Al treilea comentari - ceea ce a facut APC nu se poate numi studio deoarece ei nu au studiat nimic. Ei au citit etichete si au rezumat ceea ce au citit, fara a avea calificarea si competentele necesare sa expuna o concluzie intemeiata. Ete acilea exemplu de dr.ing. de renume international "Sarea este combinația dintre sodiu și clor,...." Mai era una cu codoi (CO2).

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 1.8222 secunde