Doar 10% femei în Parlamentul nipon! Japonia, pe ultimul loc în clasamentul internaţional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doar 10% femei în Parlamentul nipon! Japonia, pe ultimul loc în clasamentul internaţional
Externe 16 Mai 2018 / 16:47 165 accesări 0 comentarii
Seiko Noda: „Aceasta îi va face pe alegători să înţeleagă că politica nu este doar o treabă de bărbaţi şi sper că aceasta le va da curaj femeilor care ezită să candideze”

Seiko Noda: „Aceasta îi va face pe alegători să înţeleagă că politica nu este doar o treabă de bărbaţi şi sper că aceasta le va da curaj femeilor care ezită să candideze”

Într-o ţară în care bărbaţii au fost întotdeauna cei care au avut drepturi, femeile nedepăşind, secole de-a rândul, statutul de sclave, acum se dau legi menite să ajute femeile să acceadă mai uşor la posturi de parlamentari la nivel naţional şi regional. Este vorba despre Japonia, unde parlamentul a votat marţi o astfel de lege, informează miercuri AFP. "În timpul alegerilor pentru Camera Deputaţilor, Senat şi în adunările parlamentare locale", alegerea candidaţilor din partea partidelor şi altor formaţiuni politice trebuie să se facă "vizând, pe cât posibil, un număr egal de bărbaţi şi femei", se spune în articolul doi al acestei legi. "Sunt foarte fericită şi am speranţa că datorită acestei legi lumea politică japoneză se va schimba, vreau să cred că aşa se va întâmpla. Aceasta îi va face pe alegători să înţeleagă că politica nu este doar o treabă de bărbaţi şi sper că aceasta le va da curaj femeilor care ezită să candideze”, a reacţionat la postul NHK ministrul nipon pentru condiţia femeilor, Seiko Noda. Cu toate acestea, efectul legii nu este garantat, deoarece prevederile ei nu sunt însoţite de nicio obligaţie cuantificabilă sau de sancţiuni. Cerându-le partidelor să depună eforturi şi să fixeze ele însele reguli în sensul unei mai bune reprezentări feminine, legea insistă în acelaşi timp asupra libertăţii lor de a-şi desemna candidaţii. La ora actuală, proporţia de femei din parlamentul Japoniei, chiar dacă a crescut, se situează în jurul a 10%, adunările legislative ale prefecturilor numără doar 9,8% de femei, iar cele municipale - 14,8%. În plus, 70% dintre parlamentari au peste 50 de ani, potrivit unui recent raport al guvernului japonez. Aceste cifre plasează Japonia, la acest capitol, în coada clasamentelor internaţionale printre ţările bogate.

Loading...
loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2069 secunde