Dodon a anulat deciziile lui Pavel Filip de dizolvare a parlamentului și organizare de anticipate în R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dodon a anulat deciziile lui Pavel Filip de dizolvare a parlamentului și organizare de anticipate în R. Moldova
Externe 11 Iunie 2019 / 15:49 365 accesări 0 comentarii
Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunţat ca a semnat marţi un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul şi de a organiza alegeri anticipate, informează Unimedia. Anunţul a fost făcut după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată în dimineaţa zilei de marţi, într-o componenţă nouă. Membrii CCS au cerut Procuraturii Generale şi Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) să prezinte în regim de urgenţă raportul Kroll 2 de la consorţiul Kroll, care anchetează aşa-zisul Furt al Miliardului din bănci ale R. Moldova. Furtul Miliardului este numele dat de presă unor mişcări financiare prin care în perioada 2012-2014 din Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank din R. Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldoveneşti, pe atunci echivalentul unui miliard de dolari americani - n.r.).

Membrii CSS au mai solicitat BNM şi Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor să informeze zilnic Consiliul despre toate fluxurile de mijloace financiare care ies din R. Moldova. Ei susţin că ar avea informaţii despre tentative de scoatere a unor sume importante din ţară. La aceeaşi şedinţă, membrii CSS au calificat ultimele decizii ale Curţii Constituţionale drept arbitrare şi au acuzat că ele atentează asupra securităţii naţionale.

Curtea Constituţională a R. Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termen de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat preşedinte interimar. Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, ar fi aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1445 secunde