Dodon vrea să schimbe drapelul Republicii Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dodon vrea să schimbe drapelul Republicii Moldova

02 Februarie 2017 / 13:08 481 accesări

Președintele moldovean Igor Dodon a anunțat joi că își dorește schimbarea actualului drapel al Republicii Moldova - tricolorul cu tradiționalul cap de bour - cu vechiul steag al Principatului Moldovei, roși cu cap de bour, pe care el îl numește al "moldoveniștilor", scrie Deschide.md.

De asemenea, președintele Republicii Moldova a mai spus că vrea instituirea "Zilei Statalității Țării Moldovei' la 2 februarie, relatează portalul Deschide.md.

Dodon a făcut aceste declarații cu ocazia acordării a cinci distincții "Bogdan Întemeietorul', conferite lui Valentin Beniuc, profesor universitar și ex-ministru al învățământului; Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului 'Joc'; Evei Gudumac, chirurg pediatru, doctor habilitat în medicină; Mihail Viorel, scriitor publicist, redactorul ziarului Săptămâna și lui Leonid Tălmaci, primul guvernator al Băncii Naționale, care, potrivit lui, a reușit să facă leul moldovenesc cea mai stabilă monedă națională dintre valutele statelor CSI.

Ordinul "Bogdan Întemeietorul' a fost creat în decembrie 2008 de către guvernarea comunistă cu scopul de a fi conferit pentru merite remarcabile în dezvoltarea și consolidarea statalității moldovenești.

În cadrul ceremoniei înmânării decorațiilor, Dodon a reiterat teze ale teoriei "moldovenismului" de sorginte sovietică, scrie Deschide.md.

"Primele date istorice despre Moldova vin din 1359. În acest an vom sărbători 658 de ani. Avem cu ce sa ne mândrim, suntem un popor cu o istorie de secole. Data de 2 februarie 1365 este ziua când în premieră statalitatea țării Moldovei a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică. Vin cu inițiativa ca în ziua de 2 februarie să fie decorate personalități care au contribuit la statalitatea țării noastre", a afirmat Dodon, care a propus ca 2 februarie să fie declarată 'Ziua Statalității Țării Moldovei'".

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.4815 secunde