Doi astronauţi de pe ISS care au ieşit pe orbită şi-au încheiat misiunea cu succes

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi astronauţi de pe ISS care au ieşit pe orbită şi-au încheiat misiunea cu succes

Ştiință 17 Februarie 2018 / 20:40 1032 accesări
JaSTRONAUTUL Japonez Norishige Kanai

JaSTRONAUTUL Japonez Norishige Kanai

Cei doi astronauţi care au ieşit vineri în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a repara un braţ robotizat al avanpostului orbital, americanul Mark Vande Hei şi japonezul Norishige Kanai, şi-au încheiat misiunea cu succes, transmite AFP. Ieşirea orbitală a început la ora 12:00 GMT, când astronauţii şi-au setat costumele spaţiale pe modul de funcţionare autonom înainte de a se aventura în vidul spaţial. Misiunea lor trebuia să dureze şase ore şi jumătate. Scopul ieşirii orbitale de vineri a fost de a deplasa anumite componente ale unui braţ robotizat al ISS, învechit dar cu un rol esenţial, fabricat de Canada şi denumit Canadarm2, a cărui lungime este de 17 metri. Utilizat pentru lucrări în exteriorul ISS, braţul serveşte la "prinderea" vehiculelor de tip cargo care sosesc cu regularitate pentru a aproviziona ISS, cu scopul de a le conecta apoi la structura staţiei orbitale. Cei doi astronauţi au avut sarcina de a plasa una dintre cele două "mâini" ale braţului robotizat - denumite "latching end effectors" (LEE) - în compartimentul izolat Quest, pentru ca aceasta să poată fi adusă apoi pe Terra în cadrul unei misiuni viitoare, în vederea actualizării şi modernizării sale.

Cei doi astronauţi "şi-au îndeplinit toate misiunile principale" şi mai repede decât era prevăzut, a remarcat un comentator al NASA. Aceasta a fost cea de-a 208-a ieşire orbitală efectuată în istoria ISS pentru asamblarea şi întreţinerea ei şi, totodată, cea de-a treia din acest an. Pentru astronomul Norishige Kanai de la Agenţia spaţială japoneză (JAXA) a fost prima ieşire în spaţiu şi a patra pentru colegul său american Mark Vande Hei.

Medic şi locotenent în marina japoneză, astronaut din 2009, Norishige Kanai, în vârstă de 41 de ani, este al patrulea nipon care efectuează o ieşire pe orbită. El a petrecut 13 zile sub apă la bordul laboratorului Aquarius, în 2015, în cadrul unor misiuni speciale ale NASA, denumite NEEMO, realizate într-un mediu extrem.12
Pagina a fost generata in 0.146 secunde