Doliu în Guatemala: 22 de adolescente minore, moarte într-un incendiu la un cămin pentru minori

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doliu în Guatemala: 22 de adolescente minore, moarte într-un incendiu la un cămin pentru minori

Externe 09 Martie 2017 / 12:00 441 accesări

Un cămin pentru minori din Guatemala, acuzat de rele tratamente și abuzuri sexuale, a fost miercuri scena unei noi tragedii: un incendiu care a provocat moartea a 22 de adolescente cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, relatează AFP. Nouăsprezece adolescente au murit la locul incendiului, 17 dintre ele fiind calcinate. Alte trei decese au fost înregistrate la spital în capitală ca urmare a rănilor. Incendiul s-a soldat și cu 38 de răniți, dintre care 16 se află în stare critică, fiind transferați la două spitale din capitala guatemaleză din cauza arsurilor de diferite grade. Focul a izbucnit în aripa rezervată fetelor la căminul Seguro Virgen de la Asuncion, situat în San José Pinula, la circa 20 km est de capitala țării. ''Pentru moment, nu se cunosc cauzele incendiului'', a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor voluntari, Mari Cruz. Trei zile de doliu național au fost decretate de către președintele țării, Jimmy Morales, care, într-un scut mesaj televizat, a anunțat că l-a demis pe directorul căminului.

Potrivit presei locale, marți seara minorii din cămin au manifestat pentru a denunța alimentația proastă și abuzurile fizice la care ar fost supuși în instituție. Miercuri dimineața ei au protestat din nou, înainte de declanșarea incendiului. Căminul, deschis în 2016, găzduiește, în baza deciziilor justiției, minori care au fost victime ale violențelor în familie sau care trăiau pe străzi. Conform cifrelor oficiale, căminul are o capacitate de primire de 400 de minori, dar presa locală a relatat că în instituție se află în prezent circa 800. ''Era o bombă cu explozie întârziată. Era de așteptat'' o astfel de tragedie, a declarat pentru AFP Angel Cardenas, fost angajat al administrației căminului, denunțând un climat de violență cotidiană în centru.

Procuroarea pentru drepturile omului și ale copilului, Hilda Morales, a declarat presei că va cere închiderea imediată a instituției.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1982 secunde