Doliu în lumea muzicii! A murit cântărețul Alexandru Jula

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doliu în lumea muzicii! A murit cântărețul Alexandru Jula

Divertisment 31 Mai 2018 / 01:00 1455 accesări

Cunoscutul artist de muzică ușoară Alexandru Jula a murit miercuri seară, la vârsta de 83 de ani, după ce luni, 28 mai, a fost transportat la spital la scurt timp după ce i s-a făcut rău în scara blocului din Galați,unde locuia. Vă reamintim că luni el s-a întors de la Cluj și era epuizat după un drum lung și obositor cu trenul.

"Apelul la numărul unic de urgenţă a fost înregistrat luni dimineaţă, la ora 7.30. Echipajul de pe ambulanţă i-a acordat primul ajutor, simptomele indică un accident vascular. Nu ştiu cât este de grav, dar avea deficit motor, era căzut atunci când a fost găsit", a declarat directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, conform Mediafax.

Vedetă veşnic tânără, parcă fără vârstă, Alexandru Jula a dovedit mereu în viaţă, dar şi pe scenă, exuberanţă şi optimism debordante. “Mă face să zâmbesc orice motiv demn de zâmbet. Am luat viaţa aşa cum e, cu bunele şi cu relele. Am ştiut că mereu voi plânge şi voi râde. Am trait şi trăiesc momentul! Cânt, citesc, râd, plâng, mă supăr, mă revolt, iar cânt, mă amuz, zâmbesc, mă distrez cu familia şi cu prietenii, călătoresc, cânt şi tot aşa! Adică aşa trece viaţa! Sincer, eu cred că trebuie să-ţi faci mereu de lucru, pentru ca să nu ai timp să mori…” – mărturisea el.

De-a lungul întregii sale cariere, artistul a înregistrat numeroase albume, a participat la diverse concursuri muzicale în ţară şi în străinătate şi a câştigat premii pentru interpretare. Cariera artistică a interpretului de muzică uşoară a început în 1954 când Alexandru Jula s-a alăturat trupei de la Teatrul Muzical „Nae Leonard" din Galaţi, iar în televizune a debutat în anul 1962.

Deşi s-a născut în judeţul Sălaj, la Şimleu - Silvaniei, Alexandru Jula a devenit pentru toată lumea “gălăţeanul nostru”. Este considerat o “legendă” a oraşului în care s-a stabilit, cel care a scris practic “istoria” Teatrului Muzical “Nae Leonard”, dar şi a vieţii artistice de la malul Dunării. Într-o carieră de şase decenii, Alexandru Jula a cântat tot şi de toate. Sute de melodii, de cele mai diverse genuri - muzică pop, disco şi etno, muzică din repertoriul internaţional, cântece de petrecere, romanţe, balade, muzică populară şi muzică pentru copii. Joacă şi în filme muzicale pentru copii, tandemul Dumitru Lupu (scenarist şi compozitor) – Dumitru Cucu (regizor), distribuindu-l în majoritatea producţiilor lor, scrie Jurnalul.ro.

CDul (volumul II) al Antologiei “Cântecele noastre, toate”, editat în 2007 de “Jurnalul Naţional”, a fost inaugurat de Alexandru Jula cu celebra “Soţia prietenului meu”, după şlagărul omonim al lui Enrico Macias. Selecţia a reunit atunci cele mai îndrăgite melodii votate într-un referendum naţional şi internaţional de melomani de toate vârstele. Succesul de care s-a bucurat primul volum a determinat “Jurnalul Naţional” să continue restituirea unora dintre cele mai iubite şlagăre ale muzicii uşoare româneşti. Selecţia celor 21 de piese a fost realizată din peste 80 de titluri propuse de cititorii care, provocaţi să desemneze şlagăre emblematice pentru secolul XX, “s-au luptat” zile şi nopţi pentru a-şi impune preferinţele muzicale. Cu numai trei zile înainte de încheierea votului, pe primul loc se afla “Un actor grăbit”, cu Laura Stoica… Le enumerăm, în ordine, doar pentru a realiza dimensiunea şi valoarea aprecierii, a dragostei şi a respectului de care se bucură interpretul “din Galaţi” şi mai ales ce piese şi interpreţi a devansat: “Soţia prietenului meu” (Alexandru Jula), “Un actor grăbit” (Laura Stoica), “Nu-mi lua iubirea” (Angela Similea), “Să nu uităm trandafirii” (Florin Bogardo), “Dragoste la prima vedere” (Ilie Micolov), “ţărăncuţă, ţărăncuţă” (Dan Spătaru), “Romanţă fără ecou” (Mondial), “Ploaia şi noi” (Doina Badea), “E adevărat, iubirea mea” (Mihaela Runceanu), “Cum am ajuns să te iubesc” (Ştefan Bănică), “Te-aşteaptă un om” (Dan Spătaru), “Seara” (Anda Călugăreanu), “Hai, vino iar în gara noastră mică” (Gabriel Dorobanţu), “A căzut o frunză-n calea ta” (Constantin Drăghici), “Noapte de mai” (Mirabela Dauer), “Măicuţă, îţi mulţumesc” (Dan Spătaru), “Hai acasă” (Gil Dobrică), “Eternitate” (George Nicolescu), “Să mori de dragoste rănită” (Angela Similea), “Frunza mea albastră” (Mirabela Dauer) şi “Prieten drag” (Pompilia Stoian).

Duetele Alexandru Jula - Ionel Miron sunt memorabile şi au fost reeditate pentru ultima dată live la Gala Premiilor de Excelenţă organizată la Studioul de Concerte “Mihail Jora” al SRR de Secretarul de Stat, Ion Antonescu. Atunci, Ministerul Culturii şi al Cultelor le-a acordat celor doi artişti care au scris “istoria” Revistei galăţene Diploma de Onoare “pentru contribuţia la promovarea cântecului românesc”.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2376 secunde