Donna Strickland, a treia femeie din istorie laureată a Premiului Nobel pentru fizică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Donna Strickland, a treia femeie din istorie laureată a Premiului Nobel pentru fizică

Tehnologie 02 Octombrie 2018 / 17:17 841 accesări
Cercetătoarea americană Donna Strickland

Cercetătoarea americană Donna Strickland

Cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland au fost recompensaţi, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2018, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.

Cercetătorul american Arthur Ashkin a primit premiul Nobel pentru "pensetele optice şi aplicaţiile lor în domeniul sistemelor biologice". În vârstă de 96 de ani, Ashkin a inventat penseta optică în 1986.

Cercetătorii Gérard Mourou şi Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte şi de înaltă intensitate.

Cercetătorul francez Gérard Mourou este considerat un pionier în domeniul ingineriei electrice şi al laserelor. A fost director al Laboratoire d'Optique Appliquee de la ENSTA din Palaiseau şi este profesor la École Polytechnique din Palaiseau. A fost directorul fondator al Center for Ultrafast Optical Science de la Universitatea din Michigan.

Donna Strickland este o cercetătoare americană considerată şi ea pionier în domeniul laserelor şi este abia a treia femeie din istorie premiată cu Nobel pentru fizică. Este profesor asistent la University of Waterloo, din Canada.

În istoria distincţiilor Nobel, doar două femei au mai primit premiul pentru fizică, Marie Curie (care a primit în 1911 şi premiul pentru chimie), în 1903, şi Maria Goeppert-Mayer, în 1963.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică - decernat de Academia de ştiinţe regală din Suedia - a fost acordat cercetătorilor Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne, "pentru contribuţiile decisive la detectorul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) şi pentru observaţiile privind undele gravitaţionale", potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Sezonul Nobel a debutat luni, cu premiul pentru medicină, acordat cercetătorilor american James P. Allison şi japonez Tasuku Honjo, pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anticancer.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar vineri, cel pentru pace. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 8 octombrie.

La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunţat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secţiei ce decernează prestigioasa distincţie.

"Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâştiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunţat", a declarat la momentul respectiv Anders Olsson, secretarul permanent al instituţiei.

Acesta a mai spus că Academia Suedeză a acţionat astfel "din respect pentru precedenţii şi viitorii laureaţi ai premiilor pentru literatură, pentru Fundaţia Nobel şi public în general".

"Premiul Nobel pentru literatură pe 2018 va fi acordat şi anunţat în acelaşi timp cu cel pe 2019", se mai arăta în comunicat.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (870.000 de euro).

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.



Ştiri recomandate

12