Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu, reţinuţi pentru 24 de ore!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Patru dintr-o lovitură Audieri în masă în dosarul Microsoft

Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu, reţinuţi pentru 24 de ore!

Omul de afaceri Dorin Cocoş şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii DNA, în dosarul Microsoft.
Eveniment 28 Octombrie 2014 / 00:00 2203 accesări

DNA s-a transformat, de câteva săptămâni, în Mecca dosarului Microsoft, un dosar extrem de vechi, scos din sertar, reactualizat şi finalizat - coincidenţă! - fix în timpul campaniei electorale. Mai multe personaje implicate în acest dosar au trecut pragul temutei Direcţii, însă ieri s-a bătut recordul chiar şi pentru procurorii atât de obişnuiţi cu heirupismele. Oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi Nicolae Dumitru („NIRO”), primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan („Pinalti”), şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, toţi au trecut ieri pragul DNA, de bunăvoie sau aduşi cu forţa, într-o mică regie marca DNA, pentru a da declaraţii în acest dosar asupra căruia planează multe ambiguităţi. Reamintim că numele lui Dorin Cocoş şi cel al lui Nicolae Dumitru sunt menţionate în declaraţiile unor martori audiaţi în dosar, prezentate în documente ale procurorilor anticorupţie. Unul dintre martori le-a declarat anchetatorilor că omul de afaceri Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan au primit „opt-nouă” milioane de euro, respectiv „circa trei milioane de euro”, pe durata derulării contractelor. Potrivit unor surse judiciare, printre martorii de bază în acest dosar se află şi avocaţi. Aseară, la închiderea ediţiei, omul de afaceri Dorin Cocoş şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii DNA, în dosarul Microsoft.

Menţionăm că Dorin Cocoş se află în topul Forbes al celor mai bogaţi 300 de oameni din România, cu o avere apreciată la vedere la 12-13 milioane de euro. El a devenit cunoscut abia după ce soţia sa, Elena Udrea, a fost numită consilieră a preşedintelui Traian Băsescu, aspect care probabil nu l-a încântat peste măsură. Din 1991, numele său poate fi regăsit în acţionariatul mai multor firme, alături de persoane care au devenit foarte cunoscute ulterior. Afacerile lui Cocoş au uluit opinia publică începând cu celebrul tun dat împreună cu Adrian Ionel Petrache şi Alexandru Bittner - parcările Dalli (investiţie minimă, o dungă de var pe asfalt, profit maxim)! Aşadar, îl regăsim ca acţionar în Dalli Exim, Telemedica SA, Centrul de Asistenţă Medicală SA, CTFM, Casa de Pensii Private Concordia Română, Trei Cocoşi - Complex International, Dalli International SRL, Eurohotels şi Asociaţii şi multe altele.

Însă cea mai răsunătoare afacere în care regăsim, pe o poziţie foarte importantă, numele lui Dorin Cocoş este celebrul dosar ALRO! El apare în interceptările din dosarul ALRO ca personaj principal, care aranja întâlnirile dintre cei din ţară şi “străini”, fără însă a fi pus sub acuzare. Funcţiona sub numele de cod “Trump”, iar cea care pe atunci încă îi era soţie se identifica sub denumirea “Clopoţel”. În cazul ALRO, mecanismul a fost unul extrem de complicat, a implicat oameni politici din România, miniştri, SRI, manageri locali şi sume uriaşe.

Singurul care a spus ieri "am fost adus degeaba" a fost „Pinalti“. Avocatul său, Cătălin Dancu, a declarat că Gheorghe Ştefan este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, respectiv pentru o sumă de peste patru milioane de euro, care ar avea legătură cu faptele de corupţie cercetate în dosarul Microsoft. El a precizat că Gheorghe Ştefan nu fusese audiat până după-amiază, căci procurorii aşteptau să fie aduse toate persoanele vizate de pe palierul firmelor care ar fi fost implicate în cazul licenţelor Microsoft. Dancu a adăugat că, deşi clientul său nu fusese încă audiat, anchetatorii i-au spus că se fac pregătiri pentru reţinerea şi, ulterior, propunerea arestării preventive a primarului. Surse judiciare au declarat că mai multe persoane urmează să fie reţinute în urma audierilor de ieri de la DNA.

PERCHEZIŢII Reamintim că, în 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme NIRO, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia „Dinu Pescariu“. Surse judiciare precizau atunci că anchetatorii au ridicat documente care ar putea constitui probe în dosarul Microsoft. Din păcate, efortul procurorilor a picat în derizoriu, Dorin Cocoş, plecat pe atunci în Emiratele Arabe, sunându-i şi indicându-le locurile de unde să ia anumite documente.

„UP“ PENTRU NOUĂ MINIŞTRI În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cei 54 de milioane achitați de Executiv în cadrul contractului. "DNA a fost sesizată în 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al primului-ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului „Sistem Educaţional Informatizat”, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi, respectiv, a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.

Procurorii susţin că foştii miniştri Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Sandu Gabriel "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului-cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate". Totodată, anchetatorii au indicii că cei şase foşti miniştri au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.



12