Dosar penal? Da, dar să-l vedem după gratii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dosar penal? Da, dar să-l vedem după gratii!
Social 07 Februarie 2018 / 15:41 3125 accesări 0 comentarii

Ne raportăm tot timpul la o societate civilizată, dar printre noi avem multe specimene care parcă vin din Evul Mediu. Da, ştiu, orice pădure are uscăciuni, aşa este şi peste hotare. Doar că la noi, nu se iau măsuri. Justiţia română a spart anul trecut tiparele şi a dat o sentinţă cu executare pentru acte de cruzime împotriva animalelor. Vestea a fost primită cu entuziasm de către apărătorii drepturilor animalelor şi cu oarecare mirare de către societate. Cum să mergi la închisoare pentru că ai chinuit un animal? Da, mergi la închisoare. Asta se întâmplă de zeci de ani într-o societate normală. La apel, decizia s-a schimbat, s-a transformat în pedeapsă cu suspendare. Şi atunci, cum să se schimba situaţia? Doar în ultimele luni am văzut nenumărate acte de cruzime la ştiri. Câini chinuiţi, cai bătuţi, pisici otrăvite. Fără ca făptaşilor să li se întâmple ceva. În lipsa unor pedepse cu executare, adică nişte ani buni după gratii, continuă să se comporte inuman, încurajaţi şi de lipsa de reacţie a societăţii.

Dovada a venit în urmă cu o zi şi s-a petrecut pe străzile Constanţei. Supărat pe căluţul său, un individ a coborât din căruţă şi a început să-l bată. Şi nu s-a mai oprit până l-a umplut de sânge. În acest timp, zeci de persoane au trecut nepăsătoare, fiindu-le indiferent sau temându-se pur şi simplu să intervină. Iar când cineva a avut curajul să-l înfrunte pe ticălos, a fost ameninţat cu un par. Doar apelul către poliţie a oprit măcelul, dar a fost prea târziu. Oamenii legii au venit la faţa locului, însă agresorul fugise şi nu a mai fost de găsit. Iubitorii de animale s-au mobilizat. Un ONG a găsit resursele pentru a prelua căluţul aflat într-o stare extrem de gravă şi l-a dus într-un adăpost la Lumina. Dar, din nou a fost prea târziu. Animalul s-a stins din viaţă din cauza bătăii primite.

Spre deosebire de multe alte cazuri, acesta poate să fie rezolvat cu uşurinţă. De ce? Pentru că animalul are CIP. Ceea ce înseamnă că proprietarul poate fi găsit şi tras la răspundere. De altfel, personajul a fost identificat şi i s-a deschis un dosar penal. Iar legea prevede pedepse până la 7 ani pentru uciderea unui animal. Pentru poliţiştii de la Secţia 5 ar trebui să fie destul de uşor. Există martori, pentru că totul s-a petrecut pe unul dintre bulevardele oraşului. O pedeapsă dură şi puternic mediatizată poate că va stopa valul de violenţă împotriva animalelor. Numărul dosarului deschis de poliţişti este 202214/06.02.2018.

Şi dacă nu vi se pare atât de important, amintiţi-vă cuvintele marelui Mahatma Gandhi: „Măreţia şi progresul moral al unei societăţi nu pot fi judecate decât după modul în care îşi tratează animalele”.

(Preluare a materialului postat pe http://www.ionutcoman.ro/)

Loading...
loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1919 secunde