Dosarul acordării ilegale de credite de la BRD, încă sub investigaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dosarul acordării ilegale de credite de la BRD, încă sub investigaţie

Justiție 17 Iulie 2015 / 00:00 1560 accesări

Ieri dimineaţă, Remus Truică a venit la DIICOT, fiind citat în dosarul privind acordarea ilegală de credite de la BRD, prin care s-ar fi produs băncii un prejudiciu de peste 43 de milioane de euro, surse judiciare declarând că anchetatorii îi vor prelungi măsura controlului judiciar cu încă 60 de zile. În acelaşi dosar, în 9 iulie a fost audiat la DIICOT şi Sorin Popa, fost vicepreședinte BRD. Procurorii l-au audiat şi l-au anunţat că va fi cercetat sub control judiciar în dosarul creditelor ilegale.

Procurorii DIICOT instrumentează un dosar privind acordarea ilegală a mai multor credite de către BRD, între care se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA, care continuă cercetările. DIICOT a anunţat, în 19 mai, că în dosarul privind acordarea ilegală de credite a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD - Groupe Société Générale a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD - Groupe Société Générale. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung”, menționează DIICOT în comunicatul transmis marți presei.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD, "au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă". "Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii infracţionale, suspecţii şi-au asigurat sprijinul celorlalţi membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca și Gabriela Gavrilescu, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către agenţiile Europa și Primăverii, care funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi a BRD - Grup Dorobanţi. În acelaşi scop, suspecţii i-au atras în activitatea infracţională pe Dana Băjescu, director executiv în cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial în cadrul BRD, Alice Monac, director la Agenția Europa, Elena Duhomnicu, director al Agenției Primăverii, Monica Ceaușu, director la Agenția Europa după avansarea lui Alice Monac, și Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanţi", au mai arătat procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, cel de-al treilea lider al grupului infracţional, Remus Truică, a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 euro.

Procurorii mai spun că, în cea mai mare parte, sumele de bani au fost externalizate prin includerea în circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, în Elveția, Austria și Cipru, ”conturi controlate direct de către Remus Truică și Cristian Aparaschivei şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile”. ”Pentru punerea în executare a activităţilor infracţionale, inculpatul Remus Truică s-a folosit în principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul său de încredere, care la rândul său a atras în cadrul grupului infracţional organizat alte persoane”, mai notează procurorii DIICOT, precizând că Truică a coordonat şi înfiinţarea a cinci societăţi comerciale reprezentate şi administrate de către Cristian Aparaschivei şi Ilie Coconete şi S.N.E, care, de asemenea, au obţinut în mod fraudulos credite de la BRD.12