Dosarul Black Cube: spionajul, autorizat de la cel mai înalt nivel (SRI sau preşedinţie)?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dosarul Black Cube: spionajul, autorizat de la cel mai înalt nivel (SRI sau preşedinţie)?

Justiție 21 Octombrie 2016 / 16:21 491 accesări

Spionii israelieni prinşi în România (aproape) asupra faptului şi care au abordat nişte metode nu foarte inteligente de a afla informaţii despre procurorul-şef al României, Laura Codruţa Kovesi, ar fi fost autorizaţi de la cel mai înalt nivel. Potrivit stiripesurse.ro, există un document în care se arată că misiunea agenților israelieni ai Black Cube era una autorizată la cel mai înalt nivel și că urmau să primească sprijin și să funcționeze ca celulă a SRI. Reamintim că doi angajaţi ai firmei israeliene Black Cube au fost reţinuţi de procurorii DIICOT pe 3 aprilie. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti i-a arestat preventiv pentru 30 de zile. Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice. Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Cum cei arestați și firma de intelligence susțineau public că au acționat legal și cu autorizare de la cel mai înalt nivel, întreaga presă a solicitat lămuriri acolo. Administrația Prezidențială s-a mulțumit atunci să transmită pe surse că o astfel de autorizare nu ar fi existat. Potrivit sursei citate, au existat inclusiv documente care au apărut referitoare la posibile contracte cu oameni cu probleme din România, dar omul de afaceri a negat că acest contract ar fi fost și semnat. La doar o lună, fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu susținea că nicio autoritate a statului român nu a INFIRMAT că operațiunea ar fi fost ilegală: ”Ei au acționat legal în România. Nimeni nu a spus „nu“ oficial, pe surse a existat o reacție de la Administrația Prezidențială, dar „nivel înalt“ poate însemna și altceva. E adevărat că au ajuns aproape de ceva dureros, vom afla. Black Cube este una dintre cele mai mari firme din lume, iar autoritățile române nu au negat în comunicatele lor oficiale că ar fi avut un acord de la cel mai înalt nivel, așa cum ei au afirmat”, a spus Meleșcanu la Antena 3.

Potrivit aceleiaşi surse, DIICOT a continuat ancheta și s-a început o comisie rogatorie cu cei din Israel prin intermediul Poliției Israeliene. Documentul intrat în posesia stiripesurse.ro poate fi consultat în galeria foto a acestui articol.12
Pagina a fost generata in 0.7181 secunde