Două aeronave ale Forțelor Aeriene Române, trimise în Macedonia de Nord afectată de incendiile de vegetație

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Două aeronave ale Forțelor Aeriene Române, trimise în Macedonia de Nord afectată de incendiile de vegetație

Eveniment 07 August 2021 / 13:11 773 accesări
Sursa : MAPN/Facebook

Sursa : MAPN/Facebook

Două aeronave din dotarea Forţelor Aeriene Române decolează, sâmbătă, din Baza 90 Transport Aerian, cu destinaţia Skopje, Macedonia de Nord, pentru a acţiona în sprijinul forţelor de intervenţie din această ţară, afectată de incendiile de pădure manifestate în ultimele zile.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a emis, sâmbătă dimineaţa, o hotărâre în acest sens. Potrivit MApN, cele două aeronave - un C-27 J Spartan configurat pentru stingerea incendiilor şi un C-130 Hercules pentru sprijin logistic - sunt deservite de 15 militari (piloţi, personal navigant şi personal auxiliar).

"Având în vedere situaţia gravă prin care trec mai multe ţări din Europa, afectate de grave incendii, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de Punct naţional de contact, a notificat partenerii europeni asupra disponibilităţii de sprijin a României, iar prin portalul informaţional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecţie civilă al UE, a fost precizată nevoia intervenţiei forţelor şi mijloacelor oferite de ţara noastră", precizează sursa citată de Agerpres.

Pentru aeronavele Forţelor Aeriene Române este a doua misiune internaţională de acest tip, prima fiind în iulie 2018, în Grecia. Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (şase containere) la fiecare trecere, a acţionat, din 2017 şi până în prezent, şi pentru stingerea a două incendii de pădure din România - unul în zona localităţii Şviniţa, din judeţul Mehedinţi, şi cel de-al doilea în zona Buceş, munţii Vulcan, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara.

Sursa : hotnews.ro12