DOUĂ PROVERBE POLITICE…

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

DOUĂ PROVERBE POLITICE…

Politică 03 Aprilie 2009 / 00:00 481 accesări

În clipa de faţă, referitor la cazul Popoviciu, prin redacţiile bucureştene circulă două „ipoteze de lucru”. Ele au fost scoase la „suprafaţă” abia după cîteva zile de la izbucnirea scandalului, atît de televiziuni, cît şi de presa scrisă, deoarece evenimentele, împreună cu lanţul dezvăluirilor, au luat o întorsătură la care puţini se aşteptau.

Prima idee a fost lansată de Mugur Ciuvică şi pleca de la presupunerea că Traian Băsescu s-a înfuriat pe acel poliţist corupt cînd a aflat din rapoartele serviciilor secrete că personajul a încercat să facă trafic de influenţă, folosindu-se de numele preşedintelui. De altfel, acelaşi lucru a reieşit şi din atitudinea publică a lui Băsescu, fără ca şeful statului să recunoască faptul că serviciile îl ţin la curent cu toate manevrele ce se petrec în culisele puterii şi afacerilor. Ulterior, Mugur Ciuvică, dacă aţi fost atenţi, şi-a nuanţat poziţia, adăugînd prezumţia că Traian Băsescu a complotat pentru înlăturarea şefului de la DGIPI, fiindcă îl considera „omul lui Hrebenciuc”, motiv pentru care PSD-ul ar fi ales ministerul de Interne din portofoliul politic al actualei guvernări. Această variantă nu a fost probată deocamdată, însă, dacă ar fi adevărată, avînd în vedere felul în care s-au întors lucrurile împotriva lui Băsescu, ar dovedi adevărul proverbului românesc care spune aşa: „Cine sapă groapa altuia cade singur în ea!...”

A doua idee, mult mai interesantă, îi aparţine cunoscutului ziarist de investigaţii Cornel Ivanciuc. Reporterul, care a dovedit de nenumărate ori pînă acum că este un veritabil expert în asemenea scenarii rocamboleşti, susţine, fără să-şi divulge sursele, că tot ceea ce i se întîmplă acum lui Traian Băsescu nu pare a fi o „conspiraţie a presei” ostile preşedintelui, orchestrată de Sorin Roşca Stănescu, ci o capcană pusă la cale chiar de serviciile secrete… Acesta ar fi semnalul, crede Ivanciuc, că „omul serviciilor”, cum este considerat actualul preşedinte, a fost abandonat de principalii săi aliaţi, ceea ce reprezintă şi un mesaj codificat pentru lumea politică autohtonă, în vederea alegerilor prezidenţiale de la sfîrşitul anului. Ion Cristoiu nu crede acelaşi lucru, deşi ultimele dezvăluiri, ce par să se înşiruie într-un lanţ de-a dreptul suspect, legate de afacerile lui Mircea Băsescu, dovedesc că serviciile livrează pe bandă rulantă subiecte de scandal împotriva preşedintelui. Voi reveni pe această temă în editorialul de mîine.

Într-adevăr, dacă se va dovedi că Ioana Băsescu a primit casa de la Băneasa pe gratis, după cum susţine Sorin Roşca Stănescu, această dezvăluire, aşa cum scriam şi în editorialul de marţi, legînd politica de soarta echipei naţionale de fotbal, va avea un efect electoral devastator asupra lui Traian Băsescu şi a imaginii sale publice! Omul de rînd, cel asuprit de „sistemul ticăloşit”, care l-a votat pe Băsescu acum cinci ani cu speranţa că acesta va face curăţenie, va începe să înţeleagă abia acum, prin acest exemplu punctual, cîtă dreptate a avut Crin Antonescu în privinţa acelui memorabil portret făcut şefului statului.

După plecarea primilor săi consilieri, unul cîte unul, de la Cotroceni, dacă este reală informaţia că acum l-au părăsit şi serviciile secrete, atunci înseamnă că Traian Băsescu a rămas definitiv singur, iar soarta sa politică este pecetluită. Pot adăuga doar că acest final nu are nimic „shakespirian”, pentru că Shakespeare nu cunoştea proverbul românesc: „Fiecare pasăre pe limba ei piere!” Şi uite-aşa, am ajuns să politizăm o mare parte din înţelepciunea populară…12
Pagina a fost generata in 0.1134 secunde