Două state sau... anexarea Cisiordaniei? SUA nu sunt de acord cu unirea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Două state sau... anexarea Cisiordaniei? SUA nu sunt de acord cu unirea

Externe 06 Martie 2017 / 14:58 362 accesări
Ministrul Apărării israelian, Avigdor Lieberman

Ministrul Apărării israelian, Avigdor Lieberman

Ministrul Apărării israelian, Avigdor Lieberman, a apreciat luni că votarea anexării Cisiordaniei, susținută de un deputat de dreapta, ar provoca o „criză imediată” cu SUA, relatează AFP. „Am primit un mesaj direct foarte clar din partea SUA potrivit căruia aplicarea legislației israeliene în Iudeea și Samaria (numele dat de israelieni Cisiordaniei) ar provoca o criză imediată cu noua administrație americană a președintelui Donald Trump”, a afirmat Avigdor Lieberman în fața unei comisii parlamentare.

El a respins astfel afirmațiile deputatului Miki Zohar din partidul Likud (dreapta), condus de premierul Benjamin Netanyahu, care a declarat duminică pentru un canal de televiziune că „soluția a două state (israelian și palestinian) este moartă”. „Nu rămâne decât o singură opțiune: un singur stat în care palestinienii ar dispune de toate drepturile, în afară de acela de a vota în Knesset” (Parlamentul israelian - n.r.), a adăugat deputatul.

Lieberman, unul dintre cei mai puternici oameni ai coaliției guvernamentale, cea mai de dreapta din istoria Israelului, a subliniat de asemenea că anexarea micului teritoriu palestinian, ocupat de o jumătate de secol de armata israeliană, va costa Israelul. „Din prima zi, Israelul va fi obligat să aloce 20 miliarde de șekeli (5,2 miliarde de dolari) pentru drepturile sociale, indemnizații de șomaj, concedii de maternitate pentru 2,7 milioane de palestinieni”, a apreciat ministrul Apărării. „Cer în aceste condiții ca deputații să dea dovadă de responsabilitate pentru a evita o criză cu SUA și a plăti o astfel de sumă”, a adăugat liderul partidului naționalist Israel Beiteinu.

Netanyahu a susținut public soluția a două state, dar a făcut referire la aceasta din ce în ce mai puțin în ultimele luni, în timp ce Donald Trump pare să se fi distanțat de ideea creării unui stat palestinian pentru a se ajunge la pace în Orientul Mijlociu. O parte a dreptei dure israeliene susține o anexare a Cisiordaniei care va începe cu importanta colonie Maale Adoumim, situată în apropiere de Ierusalim și unde trăiesc peste 37.000 de coloniști israelieni. Un proiect de lege în acest sens figura inițial pe agenda consiliului de miniștri de duminică, dar examinarea sa a fost amânată pentru o dată care nu a fost precizată.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.164 secunde