Dragnea și Ghiță, în tandem pentru șefia PSD?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Între agitația campaniei și calcule post-electorale

Dragnea și Ghiță, în tandem pentru șefia PSD?

Politică 23 Octombrie 2014 / 00:00 469 accesări

ÎNTRE NORMAL ȘI ANORMAL Uneori este greu să înțelegi scenariile, regiile și graba de a executa anumite manevre tactice pe eșichierul politic. Ultimele mișcări din sânul PSD au generat un adevărat val de discuții, analize politice și titluri de ”breaking news” în care se vorbește de un soi de lovitură internă. Colac peste pupăză, s-au făcut publice niște stenograme care ar demonstra că în PSD este mare fierbere și se dă o adevărată bătălie pe funcții. În fapt, PSD se pregătește pentru momentul post-electoral. Pornind de la premisa că premierul Victor Ponta va câștiga alegerile și va ajunge președintele României, unii lideri social democrați au realizat deja un plan prin care, imediat după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, să fie convocat un congres extraordinar pentru alegerea noii conduceri. E drept că unii s-au cam grăbit cu planurile, iar alții și-au exacerbat orgoliul de politician, însă nu este nimic ieșit din comun în toată schema asta. Toți politicienii, indiferent de partid, fac planuri. De data asta, este considerat ieșit din comun faptul că vicepremierul Liviu Dragnea dorește să preia președinția PSD, iar deputatul Sebastian Ghiță - funcția de președinte executiv.

PLANURI Întrebat dacă anunţul nu contravine deciziei luate de conducerea PSD în urmă cu câteva luni, la Orăştie, ca discuţiile despre succesorul lui Ponta în partid să aibă loc doar după alegerile prezidenţiale, Sebastian Ghiţă a spus că hotărârea nu a fost respectată de alţi lideri ai PSD. Acesta a negat că acordul dintre el şi Dragnea ar viza şi funcţii din viitorul Guvern, inclusiv cea de prim-ministru. La rândul său, Liviu Dragnea îi asigură pe membrii PSD că acest partid nu va deveni unul bizantin, iar procesul de modernizare a PSD început de Ponta va continua. Întrebat de ce a deschis subiectul, în condiţiile în care s-a decis să nu se discute în campanie despre şefia PSD, Dragnea a răspuns: ”Pe mine m-a interesat foarte mult ca membrii simpli de partid, cei peste 500.000 de membri care sunt implicaţi în campanie zi de zi, să primească un semnal ferm că această formațiune nu va rămâne la mâna niciunui combinator şi vor avea dreptul să îşi spună punctul de vedere la alegerea preşedintelui PSD”.

REACȚII Anunțul în sine a iscat un val de reacții la nivel teritorial. Unii spun că întâi ar trebui câștigate alegerile și apoi inițiate discuții despre cine îl va înlocui pe Ponta la șefia PSD, alții s-au grăbit să-și arate susținerea pentru echipa Dragnea - Ghiță. De exemplu, senatorul Daniel Savu spune că, la nivelul județului Prahova, s-a decis susținerea echipei amintite, pentru a menține direcția de reformă a lui Ponta. La fel, și cei din Buzău și Galați. Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a fost puțin mai reținut, spunând că doar congresul va stabili cine iese președinte al partidului. La rândul ei, Gabriela Firea, vicepreședinte al PSD, spune că apreciază tandemul Dragnea - Ghiță şi le va acorda votul la Congresul PSD, dacă cei doi îşi vor depune candidaturile. În opinia ei, este vorba doar despre un mesaj de continuitate a rezultatelor bune obținute de echipa Ponta - Dragnea. Firea, care este și președintele PSD Ilfov, a arătat că, în acest moment, este necesar ca organizaţiile PSD din ţară să fie focusate pentru campania prezidenţială. Pe de altă parte, indiferent de rezultatul alegerilor din această toamnă, PSD va fi nevoit să organizeze un congres extraordinar. Fie pentru a pune un președinte în locul lui Ponta - câștigător în alegeri, fie pentru a-l reconfirma sau a-l schimba din funcție, dacă acesta pierde alegerile. Și atunci, nu se înțelege de ce numeroși analiști au fost surprinși de discuțiile interne din PSD pe această temă.



12