Dronă subacvatică a Armatei, dispărută în Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Apărării sesizează Parchetul Militar

Dronă subacvatică a Armatei, dispărută în Marea Neagră

Eveniment 05 Februarie 2018 / 22:09 3223 accesări

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a dispus sesizarea Parchetului Militar, după ce o dronă militară subacvatică deţinută de Armata Română a fost pierdută, au declarat reprezentanţi ai MApN. Potrivit acestora, platforma a fost pierdută în luna iunie a anului trecut, în timpul unor activităţi derulate în Marea Neagră. "În cursul unor activităţi de cercetare ştiinţifică efectuate în luna iunie a anului trecut în Marea Neagră, platforma a fost pierdută, iar activităţile de căutare pe mare, desfăşurate împreună cu specialişti ai Forţelor Navale, nu au avut succes. În consecinţă, ministrul Mihai Fifor a dispus sesizarea Parchetului Militar Bucureşti", susţin oficialii din Apărare. Conform acestora, submersibilul SECRIS a fost construit pe o platformă subacvatică furnizată de firma Ocean Server şi se afla în administrarea Centrului de Cercetări Ştiinţifice pentru Forţele Navale (CCSFN).

Totodată, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a dispus conducerii Statului Major al Forţelor Navale analiza şi formularea unei concepţii prin care să preia CCSFN în subordine, ca departament de cercetare ştiinţifică al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", "în vederea eficientizării activităţii de cercetare ştiinţifică în cadrul Armatei şi de adaptare a proiectelor la nevoile specifice categoriilor de forţe".

UNICA DRONĂ MILITARĂ a României, pierdută fără urmă

De patru luni, nimeni nu ştie nimic de drona subacvatică SECRIS şi nici măcar ministrul apărării, Mihai Fifor nu are habar de această dispariţie, scrie EVZ.ro, citat de Antena 3.

Deşi statul român susţine că a investit un milion de lei în submersibil şi că l-a construit pe şantierele autohtone, drona seamănă izbitor cu platforma americană "Ocean Server Iver 2", un model produs în serie de Statele Unite.

Potrivit specificaţiilor tehnice, drona este capabilă să navigheze la 100 de metri adâncime telecomandată de un operator de la ţărm.



12