Duminică cinstim un mare sfânt!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Duminică cinstim un mare sfânt!

Religie 08 Iunie 2017 / 17:07 3204 accesări

Sf. Ierarh luca

Sf. Ierarh luca

Sâmbătă, 10 iunie, începând cu ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu IPS Alexei, Arhiepiscop de Ananiev și Balta (Ucraina), va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Haralambie” din Constanța (zona Boema, lângă stația Petrom). Evenimentul este prilejuit de prezența icoanei Maicii Domnului „Bucuria neașteptată”, care a fost adusă aici, spre cinstire, din Ucraina, încă din 1 iunie. Cinstirea icoanei Maicii Domnului „Bucuria neașteptată” este consemnată în calendarul ortodox ucrainean în zilele de 9 decembrie, 25 ianuarie și 1 mai. Icoana este cunoscută ca fiind vindecătoare de diferite boli fizice și psihice, dar și ca alungătoare a tristeții și ajutătoare a celor stăpâniți de patimi trupești.

SF. IERARH LUCA

Duminică, 11 iunie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sf. Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei. Cu acest prilej, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie și IPS Alexei vor săvârși Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanța (zona Medeea), așezământ de cult ocrotit și de către Sf. Luca al Crimeei. Acesta s-a născut în 27 aprilie 1877, în orășelul Kerci din Crimeea, primind la botez numele Valentin. Pasionat de pictură și sculptură, după absolvirea facultății de Medicină, Sf. Luca al Crimeei a ajuns medic la un spital de recuperare a răniților din orașul Cita, Siberia Orientală, apoi un reputat chirurg și profesor universitar la Catedra de chirurgie a Universității din Turkestan. După moartea soției, în februarie 1922 a fost hirotonit preot. Ca medic, mergea la spital îmbrăcat în reverendă, iar intervențiile chirurgicale nu le începea fără rugăciune. Părintele medic Valentin a intrat în monahism, primind, la călugărie, numele Luca, în cinstea Sfântului Evanghelist Luca, apoi a fost hirotonit Episcop-vicar de Barnaul în data de 31 mai 1923. La scurt timp după hirotonie a fost arestat de către bolșevici, bătut și exilat la Cercul Polar de Nord, în regiunea Arhangelsk și în Siberia. În tot acest timp a fost torturat, dar a făcut misiune și i-a vindecat pe bolnavi. S-a mutat la Domnul în data de 11 iunie 1961. A fost canonizat în Biserica din Ucraina în anul 1995. Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei, este considerat tămăduitor de boli și ajutător în necazuri.

ATELIER DE ICOANE

La Casa de Cultură din Mangalia se va organiza un atelier pentru copii cu expunere de icoane pictate pe sticlă. Acesta poartă titlul „Cerul oglindit în ochi de copil” și va putea fi vizitat în zilele de 10, 11, 17 și 18 iunie, între orele 16.00 și 19.00. Îndrumătorul proiectului este monahia

Apolinaria Ghiță, licențiată în Arte Plastice. Atelierul este organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului, al protoieriei Callatis și al parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Mangalia.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1967 secunde