După 20 de ani, la Costinești! Harry Tavitian, cel mai important jazzman român contemporan, la aniversare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 20 de ani, la Costinești! Harry Tavitian, cel mai important jazzman român contemporan, la aniversare
Divertisment 07 August 2019 / 18:31 902 accesări 1 comentariu

Harry Tavitian & Johnny Răducanu: jam session Costinești, august 1985. Credit foto: Radu Caulea

Harry Tavitian & Johnny Răducanu: jam session Costinești, august 1985. Credit foto: Radu Caulea

Credit foto: Radu Caulea

Credit foto: Radu Caulea

Constănțeanul pe care, cu siguranță, îl putem numi cel mai important jazzman român contemporan, Harry Tavitian, care, din 2011, este și cetățean de onoare al Constanței, își sărbătorește ziua de naștere pe 11 august. Sub generoasa aripa universală a jazz-ului, Harry Tavitian este un artist complet, a cărui muzică împletește influențe specifice ale blues-ului, ale muzicii de cameră și acorduri din muzica veche, din folclor balcano-pontic, dar și teatru ori spectacol "total".

Harry Tavitian s-a născut într-o familie de armeni din Constanța. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. La 17 ani a început să cânte blues, după ce-a asistat la un concert de-al lui Memphis Slim în Brașov. În 1978, la Constanța, a pus bazele grupului Creativ cu care a câștigat, în 1980, premiul I pentru debut la Festivalul Internațional de Jazz Sibiu. În perioada 1978-1987 a condus Clubul de Jazz din cadul Bibliotecii Județene Constanța și a organizat, la Teatrul Dramatic, seria de evenimente "Atelier de improvizație", manifestare singulară pe plan național, însumând 35 de ediții. În 1992 a înființat Fundația Culturală Harry Tavitian, prin care a continuat seria de Ateliere și a sprijinit formarea unor tineri muzicieni, plasticieni și scriitori talentați, majoritatea grupați în Asociația Arte/Litere ASALT, unde s-a cristalizat noua generație de scriitori și artiști ai Constanței. Din ianuarie 1990 și până în prezent este realizator al emisiunilor "Jazz Context" și "Nația și Civilizația Armenilor" de la Radio Constanța.

AMINTIRI PREȚIOASE DIN COSTINEȘTI

„Au fost destui ani când mi-am sărbătorit ziua „prin muncă”, adică am avut concerte. Prima oară, în 1982, la Costinești, unde apoi se crease o adevărată tradiție, pentru că Festivalul de Jazz era, în fiecare an, între 10-14 august.

Am amintiri fabuloase de la festivalurile din Costinești din anii '80. Vineri voi reveni în Costinești după 20 de ani, timp în care și jazzul a lipsit de acolo cu desăvârșire. Voi cânta în trio la Jazz& Blues Night Remember Costinești 2019. Nădăjduiesc că împreună cu publicul de jazz și blues și cu colegii muzicieni care vor urca pe scenă vom reuși să reînnodăm împreună această frumoasă tradiție. Una dintre amintirile cele mai dragi de la serbarea zilei mele de naștere în Costinești este legată de concertele mele cu Johnny Răducanu la patru mâini sau la două piane. Bunul meu prieten, istoricul ideilor Sorin Antohi, scria: "Alături de Johnny Răducanu, Harry a stabilit o miraculoasă simbioză". De la Johnny am învățat libertatea prin jazz. Iar Costineștiul a fost un spațiu extraordinar al libertății la Festivalul de jazz din anii '80, în plină dictatură“ - mărturisește Harry Tavitian.

Jazz & Blues Night Remember

Îl vom întâlni pe Harry Tavitian și ne vom bucura de muzica și poveștile sale vineri, 16 august 2019, la Teatrul de Vară din Costinești, unde va avea loc prima ediție Jazz & Blues Night Remember Costinești, un eveniment ce își propune să retrezească spiritul boem al Stațiunii Tineretului de odinioară, loc în care s-au desfășurat ani de-a rândul evenimente de anvergură, printre care și renumitul Festival de Jazz...

Harry Tavitian, precum și trupa Nightlosers, care sunt invitați, de asemenea, la seara de jazz&blues, au scris istorie în Costineștiul anilor ’80-’90, motiv pentru care se regăsesc în line-up-ul evenimentului și, alături de ei, nume semnificative din aria jazzului sau bluesului.

Seara va fi moderată de Florian Lungu (muzicolog de referință și realizator a nenumărate emisiuni de jazz la radio sau televiziune) și jurnalistul Andrei Partoș, personalitate emblematică a Costineștiului.Pagina a fost generata in 0.1743 secunde