După 90 de ani, „Epopeea slavă” a lui Alfons Mucha şi-a găsit, în sfârşit, o casă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

După 90 de ani, „Epopeea slavă” a lui Alfons Mucha şi-a găsit, în sfârşit, o casă

Cultură 15 Iunie 2018 / 16:49 1215 accesări

Atunci când a donat imensa sa ''Epopee slavă''Pragăi, pictorul Alfons Mucha, o figură emblematică a mişcării Art Nouveau, nu ar fi putut ghici că vor trebui să treacă alţi 90 de ani pentru ca oraşul să îşi onoreze într-un final angajamentul făcut faţă de el, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

În cele din urmă, municipalitatea din Praga a decis joi să construiască o clădire specială pentru a găzdui picturile artistului, cunoscut pentru dimensiunea impozantă a operelor sale.

Alfons Mucha (1860-1939) a stipulat în testamentul său ca acest ciclu de picturi reprezentând mituri slave să fie expus la Praga, cu condiţia ca municipalitatea să ridice o clădire specială pentru a le găzdui. Deşi oraşul a intrat în posesia acestor picturi alegorice în 1928, autorităţile nu îndepliniseră până acum dorinţa celebrului pictor, ilustrator şi grafician, care considera "Epopeea slavă" lucrarea sa principală şi moştenirea sa artistică. O clădire proiectată pentru a găzdui picturile - cea mai mare cu dimensiunile de 8,1 metri pe 6,1 metri şi cea mai mică de 4,8 metri pe 4,05 metri - va vedea în sfârşit lumina zilei, potrivit unei decizii aprobate joi de municipalitate. "Văd în aceasta ca o datorie de lungă durată pe care o avem faţă de Alfons Mucha", a declarat primarul capitalei cehe, Adriana Krnacova.

Noile spaţii de expoziţie, cu o înălţime de 11,5 metri, vor fi integrate în clădirea deja existentă a fostului Muzeu Lapidarium din Parcul Expoziţiilor din Praga.

Clădirea a fost construită în anul 1891 în stil Art Nouveau, mişcare artistică de la finalul secolului XIX şi începutul secolului XX, caracterizată prin utilizarea de linii sinuoase, curbe şi elemente vegetale şi florale.

Muzeul Lapidarium a fost abandonat de decenii, iar reconstrucţia sa va ajuta la revitalizarea acestui loc din apropierea centrului oraşului, cu un mare potenţial de a atrage locuitorii şi turiştii din Praga. "Este cea mai bună soluţie pentru „Epopeea slavă”", a declarat joi consilierul pentru cultură din cadrul municipalităţii, Jan Wolf, potrivit căruia costul proiectului se va ridica la 580 milioane de coroane (22,6 milioane de euro).

În 1913, când ţara făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, slavofilul american Charles Crane a comandat "Epopeea Slavă" lui Alfons Mucha, un mare patriot ceh, pentru a face o donaţie Pragăi. Artistul care sedusese Parisul cu afişele sale cu flori care o înfăţişau pe actriţa Sarah Bernhardt a început crearea acestei opere în 1919 şi a finalizat-o în 1928, la zece ani de la proclamarea independenţei Cehoslovaciei, pe 28 octombrie 1918.

Taguri articol


12