După clasarea dosarului Revoluţiei: peste 280 de plângeri depuse la PICCJ, 81 fiind respinse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

După clasarea dosarului Revoluţiei: peste 280 de plângeri depuse la PICCJ, 81 fiind respinse

Justiție 08 Decembrie 2015 / 20:46 965 accesări

Peste 280 de plângeri au fost înregistrate la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) după decizia de clasare a dosarului Revoluţiei, 81 dintre acestea fiind respinse ca neîntemeiate, inadmisibile sau tardive, au precizat reprezentanţi ai PICCJ. „Vă comunicăm faptul că în cadrul Secţiei Parchetelor Militare s-au înregistrat 283 de plângeri formulate împotriva ordonanţei nr. 11/P/2014 din data de 14 octombrie 2015 şi s-au soluţionat 81 de plângeri, majoritatea fiind respinse ca neîntemeiate şi o parte din acestea au fost respinse ca fiind inadmisibile sau tardive", au precizat reprezentanţii PICCJ, la cererea Mediafax. Printre plângerile respinse ca inadmisibile de Parchetul instanţei supreme se numără şi cea formulată de membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989. PICCJ urmează să soluţioneze şi celelalte 202 plângeri faţă de ordonanţa de clasare a dosarului Revoluţiei.

Reamintim că, pe 14 octombrie 2015, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind moartea a 709 oameni şi rănirea a 2.198, dintre care 1.855 au fost împuşcaţi şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze. PICCJ a anunţat, într-un comunicat de presă, în 23 octombrie, că procurorii de la Secţia Parchetelor Militare au finalizat cercetările în dosarul 11/P/2014 privind fapte comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri.

În raport de rezultatul cercetărilor efectuate cu privire la fiecare victimă în parte şi de impedimentele procedurale referitoare la punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale în cauză, prin Ordonanţa din 14 octombrie 2015 s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii, reţinându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, "nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare". De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru infracţiunile de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există.



12