După un an de chin, echipajul de pe Geo Star va pleca, în sfârşit, acasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

După un an de chin, echipajul de pe Geo Star va pleca, în sfârşit, acasă

Social 04 Octombrie 2017 / 19:25 1037 accesări

„Avem bucuria să vă anunţăm că membrii echipajului navei Geo Star vor fi repatriaţi în dimineaţa de 5 octombrie 2017, la ora 8.30, în dana în care se află nava acostată (în faţa Porţii 10, peste podul nou, Agigea). Navigatorii şi-au primit acum două zile salariile pentru 4 luni de la Asigurarea de Securitate Financiară făcută în baza Convenţiei MLC 2006, iar restul de bani până la data repatrierii îi vor primi din preţul care se va încasa din vânzarea navei Geo Star”, se arată într-o informare a Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN) şi a Inspectoratului ITF România, primită la redacţie.

Reamintim că nava Geo Star a fost reţinută din luna ianuarie de către autorităţile portuare din cauza condiţiilor neconforme, probate în baza Convenţiei MLC 2006. După data reţinerii, armatorul navei a dispărut şi a abandonat nava şi echipajul. „ITF România alături de Sindicatul Liber al Navigatorilor au luat măsurile necesare pentru întreţinerea echipajului şi au iniţiat, la dorinţa echipajului, acţiunea în instanţă pentru recuperarea salariilor restante. În paralel, inspectorul ITF a făcut demersurile necesare pentru executarea Asigurării de Securitate Financiară pe care o avea nava la o societate din Rusia, Rosgosstrakh, făcută în baza Convenţiei MLC 2006, asigurare obligatorie începând cu data de 18 Ianuarie 2017 pentru toate navele sub orice pavilion. Arestarea navei Geo Star sub pavilion Togo şi executarea Asigurării de Securitate Financiară sunt făcute în baza Convenţiei MLC 2006, ratificată şi de România în anul 2015 şi aplicată corespunzător de Autoritatea Navală Română prin PSC. România se numără printre primele ţări în care se execută Asigurarea de Securitate Financiară, şi este un exemplu practic de urmat pentru toţi navigatorii români care se află în situaţie de neplată a salariilor de peste 2 luni. De reţinut că această asigurare acoperă doar 4 luni salarii şi bonusuri pentru navigatorii aflaţi la navă, şi, de aceea, este bine ca în momentul în care s-au acumulat 2 luni de neplată, să fie informat clubul de asigurare P&I al navei de către navigatorii în cauză şi/sau, firesc, organizaţia sindicală din care fac parte navigatorii pentru a duce demersurile privind plata celor 4 salarii şi repatrierea mai rapid către rezolvare”, potrivit sursei citate.

Echipajul (format din 8 ucraineni şi un rus) a primit aproximativ 60.000 USD din totalul de 142.500 USD, cât are de recuperat. „Navigatorii de pe nava Geo Star nu şi-au mai văzut familiile de peste un an, în acest timp au trăit la bord în condiţii improprii, familiile lor nu au avut niciun venit pe această perioadă, iar acum parcă nici nu le vine să creadă că vor pleca, în sfârşit, acasă”, arată sursa citată.12
Pagina a fost generata in 0.1648 secunde