După Verhofstadt, Norica Nicolai îl amendează și pe olandezul Timmermans

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După Verhofstadt, Norica Nicolai îl amendează și pe olandezul Timmermans
15 Mai 2019 / 11:48 2546 accesări 1 comentariu
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

Europarlamentarul Norica Nicolai i-a adresat, marți, o scrisoare deschisă prim vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, un personaj așa-zis european, dar cu apucături feudale, cunoscut opiniei publice românești, care în preambulul acestei campanii electorale, dar și pe parcursul ei, a făcut un principiu de acțiune din critica adusăRomâniei și românilor, personaj la care dublul standarda devenit un mijloc de acțiune politică.

La acest moment trebuie să recunosc faptul că gestul europarlamentarului Norica Nicolai mă face să sper că în următorii ani, prin asemenea politicieni cu atitudine, România va fi așezată pe locul pe care îl merită al șaptelea stat ca mărime și populație al Uniunii Europene, iar hărțuirea noastră va înceta.

De altfel, Norica Nicolai nu este la primul gest politic de acest fel. Europarlamentarul român a avut curajul și demnitatea să își înfrunte public chiar președintele grupului din care făcea parte în Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt, cerându-i public să înceteze să judece și să acționeze politic cu dublă măsură, una când este vorba de România și cu totul alta când e vorba de statele occidentale membre ale Uniunii Europene. Ulterior s-a dovedit că declarațiile și acțiunile lui Guy Verhofstadt nu erau generate de necunoașterea situației, ci de interese clare. Fostul premier belgian amenința ALDE România cu excluderea din familia politică europeană din care face parte, dar de fapt el nu dorea decât să acumuleze capital electoral pe seama României, intenția lui fiind aceea de a participa la construcția unui al grup politic, cu nădejdea ocupării în viitoarea legislatură a unei funcții de conducere în Parlamentul European.

În fine, revenind la scrisoarea deschisă adresată de Norica Nicolai socialistului Timmermans, europarlamentarul român îl avertizează pe olandez că prin atitudinea și acțiunea sa politică nu face altceva decât, de dragul unei funcții, să pună în pericol proiectul Uniunii Europene.

Cu argumente bine puse în pagină și cu exemplul istoriei, Norica Nicolai face un gest politic de referință pentru campania electorală în curs, care se dovedește una în care, contrar principiilor europene, fake-news-ul, dezinformarea au devenit adevărate arme politice folosite chiar de cei care, până mai ieri, declarativ, duceau adevărate războaie împotriva dezinformării.

După părerea mea, România nu ajungea în situația de a fi catalogată de unii drept „oaia neagră” și de a fi arătată cu degetul de fiecare dată când trebuie găsit „țapul ispășitor” dacă România ar fi avut la Bruxelles mai mulți politicieni precum Norica Nicolai - un politician care, prin activitatea sa constantă și bine articulată din ultimii 10 ani, a știut să apere interesele României chiar și atunci când a existat pericolul să nu fie agreată de cercurile politice ale unei majorității.

Mi-ar fi plăcut ca un asemenea gest politic să fi fost făcut și de colegii români de grup politic ai lui Timmermans, care ar fi dovedit astfel că cel puțin o majoritate a Delegației României la Parlamentul European nu este dispusă să înghită, de dragul compromisului, punerea la colț a României în mod nemeritat.

În fine, deși scrisoarea deschisă a Noricăi Nicolai ar putea părea și doar simplă acțiune electorală, în realitate, gesturile de acest tip fac ca, în cadrul Uniunii Europene, reprezentanții unei țări să se așeze pe o poziție de negociere și dialog sub care partenerii europeni să înțeleagă bine că nu se poate coborî. De altfel, definirea locului și rolului fiecăruia sunt chiar fundația construcției numite Uniunea Europeană.

Documentul integral, aici: https://www.facebook.com/notes/norica-nicolai/scrisoare-deschis%C4%83-c%C4%83tre-frans-timmermans/2737893159585361/Pagina a fost generata in 0.1719 secunde