Duterte riscă destituirea după declarația că a omorât presupuşi infractori

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doar atât?!

Duterte riscă destituirea după declarația că a omorât presupuşi infractori

Externe 15 Decembrie 2016 / 18:39 280 accesări

Doi senatori din Filipine au declarat că președintele din această țară, Rodrigo Duterte, riscă destituirea după ce a recunoscut că a omorât personal presupuşi infractori, când deţinea funcţia de primar al oraşului Davao. ”În Davao, eu omoram personal infractori, doar pentru a le arăta poliţiştilor că, dacă eu puteam face acest lucru, ar fi putut şi ei. Mergeam cu o motocicletă pe străzile din Davao, patrulam pe străzi, căutând probleme. Aşteptam o confruntare, pentru a putea omorî pe cineva”, a subliniat Duterte.

Aproape 6.000 de persoane au fost omorâte de poliţie în Filipine, după ce Duterte, care a devenit președinte în iunie, a lansat un război contra traficanţilor de drogri. La un moment dat, Duterte şi-a atras critici dure după ce a declarat: "Hitler a masacrat trei milioane de evrei... Există trei milioane de persoane dependente de droguri. Sunt fericit să le pot masacra". Senatorul Leila de Lima, un critic înverșunat al lui Duterte, a spus că această declarație a președintelui ar putea sta la baza unei proceduri de destituire. ”Asta înseamnă trădarea încrederii publice și acest lucru constituie infracțiune gravă, deoarece crimele în masă se încadrează cu siguranță în această categorie de infracțiuni grave. Iar infracțiunile grave reprezintă o bază a declanșării procedurii de destituire, în conformitate cu Constituția”, a declarat de Lima pentru CNN. Senatorul Richard Gordon, care conduce Comisia Juridică a Senatului, a spus de asemenea că Duterte a deschis calea unei posibile proceduri de destituire a sa în urma acestor comentarii controversate.

Aliații lui Duterte din Congres i-au provocat pe oponenții președintelui să completeze o moțiune pentru destituire, spunând că ”înlăturarea liderului de la putere printr-un proces politic este un joc al numerelor”. În Camera Inferioară a Congresului sunt mai puțin de 50 de parlamentari de opoziție dintr-un total de 293. Pentru a destitui un președinte este nevoie de votul favorabil a două treimi.12
Pagina a fost generata in 0.2853 secunde