Eșec pro-european la Chișinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eșec pro-european la Chișinău

Externe 31 Decembrie 2014 / 00:00 702 accesări

Partidele pro-europene de la Chişinău nu au format majoritatea parlamentară, luni, în prima şedinţă a noului Parlament din R. Moldova, constituit în urma alegerilor legislative din 30 noiembrie, în absenţa unui acord cu privire la coaliţia de guvernare. Deputaţii au format grupurile parlamentare şi i-au ales pe liderii fracţiunilor, iar liderii partidelor europene au asigurat că, cel mai probabil, noua coaliţie de guvernare de la Chişinău va fi finalizată până la jumătatea lunii viitoare.

            În urma alegerilor legislative din 30 noiembrie, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal deţin 55 de mandate în noul Parlament, iar cele trei formaţiuni au decis formarea unei coaliţii de guvernare, însă negocierile se află deocamdată în impas. Unii reprezentanţi ai PLDM s-au declarat în favoarea includerii Partidului Comuniştilor în viitoarea coaliţie, însă o astfel de propunere a fost respinsă categoric de Partidul Liberal. În acest context, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat luni că formaţiunea sa a iniţiat negocieri cu democraţii şi liberalii. El a asigurat că PLDM susţine formarea unei guvernări pro-europene în R. Moldova şi şi-a exprimat speranţa că aceasta va fi anunţată la jumătatea lunii viitoare. La rândul său, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că formarea coaliţiei ar putea fi anunţată la următoarea şedinţă a Parlamentului, prevăzută pentru 12 sau 13 ianuarie.

            Cu cele 55 de mandate deţinute în Parlament, partidele pro-europene de la Chişinău pot vota viitorul Guvern, însă nu deţin voturile necesare pentru modificarea Constituţiei sau pentru alegerea preşedintelui R. Moldova, pentru care sunt necesare 61 dintre cele 101 voturi ale Legislativului. În acest context, preşedintele Nicolae Timofti a atras atenţia, în discursul susţinut luni în Parlament, asupra necesităţii modernizării Constituţiei. R. Moldova a organizat în 2010 un referendum pentru modificarea Constituţiei, însă acesta nu a fost validat, în urma ratei scăzute de participare.

Taguri articol


12