E de ORC - Funicularul de la Modern şi primarul invizibil! O poveste cu fantome

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

E de ORC - Funicularul de la Modern şi primarul invizibil! O poveste cu fantome

07 Iunie 2018 / 16:35 4009 accesări

Mai ţineţi minte povestea aia veche cu funicularul? Ăla care trebuia să fie util bătrânilor, copiilor, persoanelor cu dizabilităţi, turiştilor şi, în fapt, oricui, pentru a scurta distanţa dintre strada Mircea cel Bătrân, faleza aferentă şi plaja Modern? Ăla care, dincolo de utilitatea evidentă, ar fi asigurat şi o privelişte impresionantă, în coborâre, asupra întregii zone de la Modern – cică Bellevue îi spuneau autorităţile? Ei bine, cititorii noştri n-au uitat şi astfel, la sugestia lor, reluăm povestea acestui subiect. Am putea să-i spunem tragic, şi nu greşim prea mult, căci este unul dintre cadavrele bunelor intenţii îngropate de actualul primar, decebal făgădău (cu litere mici), în cimitirul deciziilor neasumate.

Prin 2012 – ştim, pentru unii dintre cititorii noştri este istorie antică, dar îi rugăm să aibă puţintică răbdare – în proiectul “Amenajarea integrată a zonei de acces în Portul Turistic Tomis şi Plaja Modern”, se strecura şi ideea unui funicular, care ar fi potenţat atractivitatea zonei, făcând legătura dintre plajă şi faleză, perpendicular pe linia ţărmului. Înscriindu-se clar în preferinţele tuturor constănţenilor şi, cu siguranţă, şi ale turiştilor, această idée a murit însă în faşă, în stadiu de proiect, anulată fiind de însuşi primarul Constanţei în chiar anul în care a fost ales, oficial, în fruntea urbei noastre. “Procedura de atribuire a fost anulată în baza Dispoziţiei Viceprimarului Municipiului Constanţa nr. 198/15.01.2016, întrucât autoritatea contractantă nu dispune de fonduri în vederea încheierii contractului de achiziţie, în urma rezilierii contractului de finanţare, conform Deciziei nr.3/13.01.2016 a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, se arăta într-o comunicare a vremii.

Ce ascunde această comunicare nu mai este niciun secret pentru nimeni. Deşi a moştenit o sumă imensă la buget de la fosta conducere şi deşi ştia exact cum erau împărţiţi banii - decebal făgădău (cu litere mici) fiind, timp de mulţi ani, mâna dreaptă a lui Radu Mazăre - actualul primar s-a speriat, tăind fondurile de investiţii. Sau a avut un alt interes… Oricum ar fi, ce nu investim nu ne poate face rău, nu-i aşa? Drept urmare, pe principiul “capul plecat, sabia nu-l taie”, făgădău (cu literă mică) a ales să stea cuminte în banca lui, fără să respire, fără să atragă atenţia asupra sa, fără să facă nimic, ca într-un soi de comă, trăgând însă după el întregul oraş, cufundat acum în marele neant al acestui NIMIC.

Nu şosea de coastă (deşi în fiecare vară se înghesuie de trei ori mai multe maşini decât este normal pe arterele şi aşa neîncăpătoare ale oraşului), nu funicular (să fim serioşi, tiroliana de 340 de metri pe care a distrus-o un muncitor a costat în jur de 30.000 de euro, iar cei mai mulţi bani s-au dus pe autorizaţii, aşa încât ne întrebăm cât ar fi costat un funicular amărât de 100 de metri), nu reabilitare scări “de la Modern”, nu NIMIC. De ce se teme Primăria să facă investiţii, de ce avem un primar care nu-şi asumă NIMIC, dar absolut NIMIC, de ce niciunul dintre proiectele începute pe vremea lui Mazăre nu sunt terminate nici acum, de ce… Căci NIMIC nu s-a întâmplat în oraş de când a venit acest făgădău la putere. De fapt greşim – oraşul se degradează pe zi ce trece.

Dar să nu generalizăm, pentru a nu ne acuza cititorii noştri de părtinire. Să luăm spre exemplu Peninsula, cu Piaţa Ovidiu, care a avut parte de o renovare proaspătă. Cine a trecut de curând pe acolo cu maşina a avut prilejul să-şi spargă cauciucurile în dalele distruse deja, făcute fărâme. De ce s-au distrus într-un timp atât de scurt? O variantă ar fi că n-au fost chiar de cea mai bună calitate şi astfel ne întrebăm unde s-au dus banii cu care ar fi trebuit să se cumpere materiale rezistente. Altă variantă ar fi că dalele respective sunt doar pentru pietoni şi atunci ce caută maşinile pe acolo? Oricum ar fi, este vina administraţiei locale că Peninsula este presărată acum de capcane periculoase şi arată jalnic. Dar acesta este un alt subiect pe care îl vom aborda pe larg într-un alt material.

Aşadar, dragi constănţeni, nu trebuie să ne mirăm că lui făgădău (cu literă mică) i se mai spune “primarul invizibil”, căci într-adevăr, sub conducerea lui nu se vede NIMIC în oraş. NIMIC din ce-ar fi putut să fie, căci cu ce este ne punem mâinile în cap în fiecare zi. De exemplu, ce ziceţi de noi schimbatele trotuare? Tot cu dale… unele se află deja la a doua înlocuire (vezi trotuarul de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa). Oare de ce facem asta şi cui aparţin dalele cu pricina? Şi despre acest subiect într-un alt material, cât de curând.

Până una-alta, la revedere, dragi constănţeni ce trăiţi într-un oraş vizibil degradat din cauza unui primar invizibil. Şi, când treceţi pe plaja de la Modern, uitaţi-vă în sus! Poate că funicularul există, dar este invizibil ca şi primarul, iar noi suntem răi! Mai ştii?12