E definitiv! Mircea Băsescu rămâne în închisoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

E definitiv! Mircea Băsescu rămâne în închisoare

29 Martie 2017 / 10:16 1902 accesări

Tribunalul Constanța a admis, miercuri, contestația formulată de DNA împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia care, în 16 februarie, hotărâse că Mircea Băsescu, poate fi eliberat condiționat din închisoare. Decizia este definitivă şi fratele fostului preşedinte rămâne în Penitenciarul Poarta Alba.

Decizia magistraților a fost luată după o săptămână de deliberare, contestaţia judecându-se miercurea trecută, când instanța a rămas în pronunțare. Hotărârea Tribunalului Constanța este definitivă, astfel că Mircea Băsescu rămâne în închisoare.

Judecătoria Medgidia a admis, la jumătatea lunii februarie, propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă și a dispus eliberarea condiționată a lui Mircea Băsescu. În opinia magistraților Judecătoriei Medgidia, acesta a executat fracția prevăzută de lege, nu este recidivist, iar timpul executării pedepsei a fost „suficient pentru reeducarea acestuia”, condamnatul dând „dovezi temeinice de îndreptare”. Decizia magistraților nu a fost însă definitivă, fiind atacată imediat de procurorii anticorupție din Constanța.

Tot în aceeași perioadă, regimul de detenție al lui Mircea Băsescu a fost schimbat de la semideschis la deschis, iar el a fost mutat secția exterioară a Penitenciarului Poarta Albă, de la Valu lui Traian.

Acesta a fost cea de-a doua solicitare de punere în libertate a lui Mircea Băsescu, după cea din octombrie 2016. Și atunci cererea a fost admisă de Judecătoria Medgidia, dar, ulterior, Tribunalul Constanța a admis contestația DNA, astfel că fratele fostului președinte al României a rămas în închisoare.

În luna decembrie a anului trecut, acesta a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând încălcarea dreptului la libertate şi la un proces echitabil. Apărătorul său a precizat că se cere Curţii Europene să spună dacă magistrații au judecat corect atunci când i-au respins eliberarea.

Mircea Băsescu a fost condamnat, în luna iunie a anului 2016, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel, dar, conform legii, el întrunește condiţiile pentru eliberare condiționată - are peste 60 de ani, deci execută doar o treime din pedeapsă, iar timp de 12 luni s-a aflat în arest preventiv sau la domiciliu.

Tribunalul Constanţa, în motivarea pe care a dat-o atunci când a admis contestația DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a lui Mircea Băsescu, şi-a motivat decizia susținând că acesta nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de patru ani de închisoare şi-a atins scopul preventiv, în condiţiile în care șapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.12
Pagina a fost generata in 0.1427 secunde