Echinocţiul de primăvară: ziua este egală cu noaptea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Echinocţiul de primăvară: ziua este egală cu noaptea

Eveniment 20 Martie 2023 / 09:16 658 accesări

Primăvara astronomică începe odată cu echinocţiul de primăvară, care are loc în 2023 la 20 martie: 23 h 24 m. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care vine primăvara din punct de vedere astronomic.

Începând de astăzi, durata zilei va fi în continuă creştere comparativ cu cea a nopţii. Acest lucru va avea loc până în 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.

Științific vorbind, la momentul echinocţiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică a sferei cereşti în cea nordică.

Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal (în dreptul constalaţiei Peştii), el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine.

Astrologii susțin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, de transformare profundă a naturii exterioare și a naturii noastre umane.

Fenomenul nu se produce la aceeaşi dată în fiecare an, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Echinocţiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi, începând de la această dată, durata zilei, în continuă creştere, este mai mare decât cea a nopţii, aflată în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.Ştiri recomandate

12