Eclipsă totală de Soare! Luni! Prunariu, Mironov şi Ulieru o fac vizibilă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră mondială: streaming live

Eclipsă totală de Soare! Luni! Prunariu, Mironov şi Ulieru o fac vizibilă

Ştiință 20 August 2017 / 17:31 2960 accesări

Toată planeta aşteaptă, înfiorată, marea eclipsă de Soare de luni. Americanii s-au pregătit cum trebuie, căci din Statele Unite fenomenul ceresc va fi cel mai vizibil. Potrivit tvr.ro, oraşele aflate pe ruta eclipsei au devenit neîncăpătoare şi sunt pregătite şi parcurile zoologice din toată America, pentru că bezna din plină zi va influenţa comportamentul animalelor.

Marea eclipsă de Soare va putea fi văzută luni seara, în direct, la TVR. „Echipa noastră şi cea a revistei „Știinţă şi Tehnică“ fac ultimele pregătiri. Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov şi Marc Ulieru vor prezenta fenomenul cu cea mai bună vizibilitate. Madras, un mic orășel din Oregon, e printre primele locuri de unde va fi vizibilă eclipsa totală de soare”, potrivit tvr.ro.

Reamintim că, pe 21 august, Luna va trece între Soare și Terra și va produce o umbră cu o lățime de aproximativ 110 kilometri, care se va deplasa din Oregon, în nord-vestul extrem, la mijlocul dimineții, până în Carolina de Sud, pe cealaltă coastă, în cursul după-amiezii, traversând astfel 14 state americane.

COMPORTAMENTUL ANIMALELOR, DAT PESTE CAP

Aproape toată lumea se va concentra pe spectacolul ceresc. Zoologii însă nu vor privi atât de mult cerul cât comportamentul animalelor. Au venit specialiști din toată lumea la parcurile și grădinile zoo din Statele Unite. În sălbăticie au fost montate camere de filmat pentru a surprinde comportamentul animalelor pe perioada eclipsei. Din ce se știe până acum, în momentul în are soarele va fi complet acoperit, animalele devin dezorientate, pentru că ritmul circadian e dat peste cap.

PREMIERĂ MONDIALĂ: TRANSMISIE LIVE

Eclipsa totală de Soare de pe 21 august va fi transmisă în premieră mondială pe internet printr-un streaming live, cu ajutorul unor baloane cu heliu care vor decola din mai multe zone din Statele Unite pentru a oferi internauţilor imagini inedite, pe măsură ce Luna va bloca discul solar, informează Reuters. Cercetătorii de la Montana State University au încheiat un parteneriat cu NASA pentru a participa la Space Grant Ballooning Project, o iniţiativă ce prevede lansarea a peste 50 de baloane la altitudinea de 24.384 de metri, cu scopul de a capta imagini ale eclipsei solare, pe măsură ce fenomenul va deveni vizibil pe teritoriul Statelor Unite. "Vom vedea variaţii de luminozitate de pe o coastă pe cealaltă, pentru a observa efectul avut de eclipsă asupra peisajului", a spus Cassandra Runyon, director al South Carolina Space Grant Consortium, cu ocazia unei testări a baloanelor, joi, conform Agerpres.

În timpul eclipsei, Luna se va interpune între Soare şi Terra, de la vest către est, iar umbra ei va fi proiectată pe Pământ. De pe coasta de est americană, în Charleston, un oraş din statul Carolina de Sud, ultimul loc din America continentală unde va fi vizibilă eclipsa, Cassandra Runyon şi echipa sa de profesori şi studenţi vor lansa baloane cu heliu de la bordul unei nave aparţinând U.S. Coast Guard, care se va afla la o distanţă cuprinsă între cinci şi şase mile marine (9-11 kilometri) faţă de ţărm.

Specialiştii se aşteaptă ca umbra eclipsei să se deplaseze la nivelul solului cu o viteză de 2.000 de mile pe oră (3.218 kilometri pe oră) în Oregon, în nord-vest, şi să încetinească la 1.500 de mile pe oră (2.414 kilometri pe oră) în Carolina de Sud, a precizat Cassandra Runyon. Baloanele din latex, ce au înălţimea de 2,7 metri şi sunt umplute cu heliu, vor fi echipate cu camere video de înaltă rezoluţie, camere fixe şi computere. Ele vor fi lansate din peste 50 de localităţi americane şi vor transmite imaginile captate către Pământ. Baloanele vor fi umplute cu o cantitate suficient de mare de heliu pentru a putea să urce în atmosferă cu viteza de 305 metri pe minut şi pentru a atinge altitudinea de 23.384 de metri.

Utilizând un sistem de antene aflate la sol, cercetătorii vor transmite eclipsa pe internet, prin intermediul unui streaming live, la adresa https://stream.live/. "Consider că este foarte important să dispunem de această perspectivă din afara Pământului", a declarat Angela des Jardins, director al Montana Space Grant Consortium din cadrul Montana State University. Angela des Jardins a dezvăluit că în acest fel o eclipsă solară va fi transmisă pentru prima dată în lume pe internet printr-un streaming live. În România, la TVR, la 20:43, veţi vedea, în direct, cum soarele va fi, în totalitate, acoperit de lună.Proiectul va permite oamenilor de ştiinţă să studieze coroana solară şi orbita Lunii, oferind studenţilor o experienţă practică valoroasă şi făcând ca acest eveniment ştiinţific major să devină accesibil publicului larg, a adăugat Angela des Jardins. Fenomenul din 21 august este prima eclipsă totală de Soare de după anul 1979 care va fi vizibilă în 48 de state americane.

Citește și:

„Eclipsa americană“, o sursă de informații prețioase despre Soare, Lună și Terra12