Editori ai unei publicaţii din Turcia care condamnă conducerea statului, arestaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Editori ai unei publicaţii din Turcia care condamnă conducerea statului, arestaţi

Externe 03 Noiembrie 2015 / 16:42 480 accesări

Doi editori ai unei publicaţii din Turcia care critică guvernarea statului au fost arestaţi şi exemplarele ultimului număr al revistei au fost confiscate, la o zi după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a câştigat alegerile generale de duminică din Turcia. Arestările au avut loc după ce revista săptămânală ”Nokta” a deschis ultimul număr cu un articol împotriva guvernării Turciei, cu titlul: ”Luni, 2 noiembrie, începutul războiului civil turc”, la o zi de la alegerile generale din Turcia, câştigate de AKP, partidul din care fac parte preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi premierul Ahmet Davutoglu. Pe prima pagină a publicaţiei apărea o fotografie a lui Erdogan, fondatorul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării.

Marţea trecută, poliţia turcă a efectuat razii la birourile unui grup media ce critică deciziile lui Erdogan, razii finalizate cu retragerea licenţei de emisie a două posturi televizate de ştiri. Criticii au acuzat, în mod repetat, Guvernul turc şi pe Erdogan pentru îngrădirea libertăţii de exprimare a presei, subliniind că Erdogan a devenit din ce în ce mai autoritar de când a devenit preşedinte, în august 2011, şi că numărul celor puşi sub acuzare pentru presupusele insulte aduse la adresa lui a crescut. Editorii altor publicaţii turceşti care critică guvernarea țării au declarat că se aşteaptă la o perioadă de mare represiune după ce AKP a câştigat majoritatea parlamentară la alegerile generale de duminică. Săptămâna trecută, doi minori de 12 şi 13 ani au fost puşi sub acuzare de autorităţile turce pentru că l-au insultat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, distrugând un afiş cu imaginea acestuia. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi băieţi ar putea fi condamnaţi la închisoare, primind împreună pedepse de la 14 luni până la patru ani şi opt luni.

Autorităţile turce au deschis dosare penale pe numele a numeroşi artişti, jurnalişti şi elevi care ar fi adus insulte conducerii țării. În decembrie 2014, un minor de 17 ani a fost arestat din sala de clasă, reţinut pentru câteva zile în baza unei acuzaţii similare şi a primit o sentinţă de 11 luni cu suspendare, decizie care a atras revolta publică.

Citește și:

Explozie mortală în Turcia

Partidul lui Erdogan a obținut majoritatea în alegerile legislative din Turcia

Turcii votează în cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an

Alegeri legislative în Turcia

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1792 secunde