Eduard Harunjen, noul Procuror General al Republicii Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eduard Harunjen, noul Procuror General al Republicii Moldova
08 Decembrie 2016 / 15:47 259 accesări 0 comentarii

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat joi decretul prin care l-a numit în funcția de Procuror General al republicii pe Eduard Harunjen, a declarat pentru Radio Chișinău reprezentanta Serviciului de presă al șefului statului, Ana Samson.

Ea a precizat că Eduard Harunjen a depus deja jurământul în fața președintelui Nicolae Timofti și a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Eduard Harunjen devine astfel primul Procuror General numit de șeful statului și nu de parlament, ca în cazul predecesorilor săi.

Miercuri, 7 decembrie, Edurad Harunjen a fost selectat de către CSP pentru a fi propus președintelui spre a fi numit în funcția de Procuror General, în urma unui concurs la care au participat șase candidați, toți făcând parte din sistem.

Atât lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, cât și președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, au criticat miercuri nominalizarea lui Eduard Harunjen pentru funcția de procuror general.

Dodon a declarat că Nicolae Timofti, președintele republicii aflat la sfârșit de mandat, nu ar avea legitimitatea de a-l numi pe Harunjen în funcție. Însă, a adăugat Dodon, dacă totuși Timofti îl va numi pe Harunjen, el va depune toate eforturile pentru a schimba persoana numită.

La rândul ei, Maia Sandu consideră că această nominalizare s-a făcut prin intermediul unui concurs 'mimat', organizat de un CSP ilegal. Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu scrie că în acest fel guvernarea a decis să amâne lupta împotriva corupției cu 7 ani.

Noul procuror general va avea un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi reales în funcție.Pagina a fost generata in 0.1381 secunde