Educația gratuită costă 100 de lei la Liceul Teoretic „Traian”!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fondul școlii și fondul clasei, ilegale dar bine împământenite Educația gratuită costă 100 de lei la Liceul Teoretic „Traian”!
Administrație, Educație 14 Octombrie 2019 / 18:53 3257 accesări 14 comentarii

Social-media constănțeană a luat foc duminică seară. Părinți, elevi, profesori, cetățeni obișnuiți dezbat, pentru a câta oară, problema fondului școlii solicitat în mod ilegal. Un demers cu privire la care profesorii se fac că nu exită. Un demers la care cei care nu participă sunt trecuți pe liste negre și făcuți de rușine în fel și chip. Un demers care adună sume foarte mari cu te-miri-ce destinații. Un demers împotriva căruia se revoltă înșiși elevii! Comunicatul de presă remis redacției de către Asociația Elevilor din Constanța explică totul și nu mai are nevoie de vreun comentariu. Îl redăm integral în rândurile care urmează.

<<Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită directorului Liceului Teoretic „Traian” din Constanța, prof. Gabriela Costea, să ia toate măsurile necesare astfel încât să stopeze colectarea fondului școlii în liceul pe care îl conduce, iar primarului municipiului Constanța îi solicită să asigure fondurile necesare astfel încât fenomenul să fie stopat. Duminică seara, vicepreședinta AEC, Roxana-Ioana Șerban, reprezentant al elevilor în Liceul Teoretic „Traian”, a făcut public un document de evidență privind banii ce sunt strânși de către asociația de părinți a liceului pentru acoperirea cheltuielilor privind paza școlii și alte materiale precum roll-up-uri pentru zilele școlii, bani pentru serbări, detergenți, medicamente etc. În acest document se regăsește suma pe care fiecare clasă o „datorează”, ea fiind raportată la numărul de elevi/clasă înmulțit cu suma de 100 lei/elev.

ILEGAL DAR BINE ÎMPĂMÂNTENIT

„Fondul școlii” și „fondul clasei” sunt deja fenomene bine împământenite în sistemul de învățământ românesc, astfel că deja s-a creat o regulă nescrisă ca părinții să plătească lunar, semestrial sau anual sume de bani din bugetul propriu pentru ca asociațiile de părinți să achiziționeze materiale ce țin de actul didactic (markere, bureți, foi A4, etc.), materiale de curățenie, contractarea firmei de pază a liceului, precum și alte cheltuieli pe care unii directori le cer din partea asociației de părinți ce gestionează fondurile.Conform Legii educației, cheltuielile de acest tip sunt asigurate pe deoparte din bugetul de stat al Ministerului Educației Naționale, pentru bunuri și servicii, iar pe de altă parte, cheltuielile ce țin de renovări, asigurarea pazei, precum și investiții în clădirea școlii, banii trebuie să fie asigurați din bugetul local, de către primărie.

În ceea ce privește asigurarea pazei, această obligație survine autorităților locale, respectiv Consiliului Local, conform dispoziților Legii nr. 333/2003 și Legii nr. 35/2007, cea din urmă enunțând, în mod neechivoc, la art.4 alin. (1) și (2) faptul că autoritățile administrație publice, alocă fonduri pentru securizarea unităților de învățământ, aceste cheltuieli neputând fi lăsate pe seama școlilor. Totuși, din cauza faptului că, de multe ori, directorii au în spate legături politice și evită să solicite bani de la primărie, iar, în alte cazuri, acolo unde directorii solicită bani, primăria își întoarce spatele, părinții strâng bani ca să asigure cele necesare școlii.

DUBLĂ PLATĂ?

Așa se întâmplă și în Constanța, unde primarul Decebal Făgădău se mândrește cu faptul că asigură sisteme de supraveghere video în toate unitățile de învățământ din liceu cu o ignoranță desăvârșită, în timp ce nu îi pasă de faptul că acestea nu pot preveni în niciun fel un eventual incident. acesta se laudă cu vehemență în spațiul public că va aduce Capitala Tineretului la Constanța, din cauza administrației sale ineficiente și de aroganța de care dă dovadă, școlile sunt nevoite să găsească singure mijloacele de asigurare a pazei. Acest cerc vicios este, însă continuat de către fiecare părinte care plătește fondul școlii și alege să nu se opună sistemului creat. Asociațiile de părinți au un buget paralel celui unității de învățământ ele reprezentând organizații neguvernamentale private. Ele nu sunt supuse procedurilor de achiziție publică, motiv pentru care contractarea unor firme de pază, spre exemplu, poate fi făcută în mod arbitrar, fără a se ține cont de cea mai bună ofertă și astfel suma devine considerabil mai mare în comparație cu costurile reale. Mai mult decât atât, nu se ține cont de părinții care nu au posibilitățile financiare de a plăti aceste sume. De cele mai multe ori se creează presiuni, atât din partea conducerii unităților de învățământ, cât și din partea părinților care plătesc sumele, apostrofându-i pe cei ce aleg să nu plătească, fie pentru că nu își permit, fie pentru că aleg să se opună acestui sistem viciat.

CINE E DE VINĂ

În acest sens, considerăm că vina se împarte între autoritățile locale, directorii unităților de învățământ, dar și a părinților care practică colectarea acestor fonduri. Într-un sistem de învățământ adaptat la exigențele secolului XXI și unde educația gratuită este un principiu enunțat chiar de către Constituția României, astfel de practici sunt inacceptabile și trebuie sancționate. Solicităm, pe această cale, directoarei liceului, Gabriela Costea, să ia toate măsurile necesare pentru remedierea problemei, demonstrând astfel că nu e complice la situația creată. Totodată, solicităm primarului Constanței, Decebal Făgădău, ca până la data de 15 noiembrie să dispună asigurea finanțării pazei tuturor unităților de învățământ din municipiu. În caz contrar, Asociația Elevilor din Constanța va acționa în instanță Consiliul Local Constanța.

LISTELE RUȘINII

„Fiind elevă a acestui liceu, nu am putut să nu sesizez cum, anual, în preajma începutului de an școlar, pe grupurile de părinți încep să apară mesaje care anunță faptul că a început strângerea de bani pentru așa-zisul “fond al școlii”. Atunci când cineva se încumetă să întrebe ce se va face cu aceste sume enorme (colectivul unei clase fiind în medie de 30 de elevi, adică 3000 lei în medie pe clasa), principalul motiv enunțat este cel al asigurării pazei. Cel mai întălnit mod prin care se asigură faptul că elevii și părinților lor vor contribui financiar, este desigur conceperea așa-ziselor “liste negre”, liste ale rușinii, bazate pe conceptul “naming&shaming” prin care elevii ai căror părinți nu au scos bani pentru a achita “fondul școlii” sunt arătați cu degetul, deseori cedând în fața presiunilor. Când am aflat de existența acestui tabel, acestei evidențe a contribuților, am ramas șocată să văd ce sume se vehiculează și ce destinație au. Modul în care sumele sunt defalcate pe clase și sunt realizate procentaje, te face să te gândești că acesta este registrul de plății al unei firme, realizând, mai apoi, ca fiecare 100 de lei din suma totala reprezinta de fapt un elev care a fost nevoit sa achite “fondul școlii”. La finalul zilei ne mai rămâne să ne gândim: cât de gratuit e dreptul la educație?”- Roxana-Ioana Șerban, vicepreședinte AEC>>

Loading...

14 comentarii

Marian 20:14:38 / 14 Octombrie 2019
Fondul clasei

Stati linistiti si la " ovidius " este la fel !!!!100 lei pt.inceput!!

Banii si Nota 08:23:49 / 15 Octombrie 2019
Fondul Scolii

Daca se cer bani pt. fondul scolii de ce trebuie si platiti de parinti? Un exemplu simplu, dintr-o clasa de 30 de persoane daca 27 nu vor sa dea bani atunci "lista rusinii" s-ar inversa si cred ca in clasa respectiva pe viitor nu vor mai fi astfel de solicitari. Atfel inseamna ca tacit 27 de elevi accepta sa dea banii din diverse motive ( poate sa le fie mai usor tot anul ca de: asa e obiceiul si iar tacit profesorii sa aiba ingaduinta cu notarea, modul de predare, meditatiile obtinute pe criterii de santaj, etc). In cazul respectiv vina e impartita atit la conducerea scolii (in sens ca o parte face parte direct din fenomen), parintii care accepta sa dea bani din diferite ratiuni cu scopul de a le fi mai usor "odrasleor" precum si autoritatile locale responsabile cu combaterea fenomenului de coruptie. In conditiile in care majoritatea totusi prefera sa cumpere prin bani(implicit aici se incadreaza si fondul scolii) diverse favoruri pt. odrasle atunci fenomenul va fi foarte dificil de stapinit.(nu e suficient doar citiva elevi si directorul, dar totusi si asta poate fi un inceput).

mircea 09:30:01 / 15 Octombrie 2019
fara plata

la mircea nu se dau si nu se cer bani. totul se face prin puterea sfantului duh

Ion 10:17:10 / 15 Octombrie 2019
Civilizație

Într-o țară civilizată din nordul extrem al Europei, considerată a fi printre cele cu sistemul de învățământ cel mai performant există un soi de fond al clasei care se strânge printr-un sistem care poate fi folosit și la noi. Dacă elevii ar dori chiar să facă ceva, nu numai să constate o stare de fapt! Stare de fapt care oricum nu este justă! Elevii prin participarea la evenimente creative, extrem de necesare pentru zilele în care trăim, realizează fie tablouri, fie sculpturi sau orice altă formă de artă, care se vinde (cumpărată tot de părinți!), iar banii rezultați sunt folosiți tot la școală! Liceul Traian a picat în acest scandal pentru că eleva aceea face parte din Asociația Elevilor, asta nu înseamnă că se poate și mai rău! Când vor vorbi, vor lua atitudine membrii asociației și împotriva bullyng-ului de exemplu? Sau împotriva consumului de droguri? Sau absențelor de la ore ? Sau...? Sau...? Aici vina părinților este compensată doar de grija pentru proprii copiii... În rest este doar eterna dilemă cu oul și găina. O fi bine!?! O fi rău!?!

Silviu 14:15:16 / 15 Octombrie 2019
Totusi ...

Directoarea a tacut precum muta in papusoi atunci cand legea era calcata in picioare si a facut pe nevinovata atunci cand a fost pusa in fata probelor ... Dar iresponsabila , a dat vina pe unii parinti mai voluntari si pe unii elevi mai antipatici ... Deci , demisia , tovarasa ! Afara din invatamant !

Parinte 23:18:13 / 15 Octombrie 2019
Si la SC Ghe. Titeica aceeași practica

Rugam Ziarul Telegraf sa facă o ancheta și la Scoala Gheorghe Titeica. Nici nu mai știm căti bani am dat. Săptămânal ni se cer bani. Bani peste bani și iar bani. Vinovate sunt și mămicuțele care stau cu lista, zilnic la ora 11.30.Oare darea și luarea de mita nu se pedepsește? Ar trebui informate și aceste mămicute de acest aspect. Aproape toate clasele fac parte din grupuri pe WhatsApp, unde ni se cer bani. As vrea sa întrați în posesia convorbirilor sa vedeți cam ce sume nu se cer. Sa vedeți listele. Sa vedeți cum doamnele învățătoare stau și așteaptă ca la fiecare serbare sa dam plicul cu bani. Sa va fie rușine! Primiți salariu, nu cred ca ar trebui sa luați mita de la copii

Parinte 12:24:55 / 16 Octombrie 2019
La toate liceele se cer bani

Si la Telecom ni s-a spus de Presedintele asociatiei de parinti de fata cu directorul ca,cine nu plateste paza si fondul scolii nu intra in Bac

Panu 20:39:19 / 16 Octombrie 2019
La Titeica , din izvoade ...

... procedura tot da roade ! Caragatza directoare , face tumbe uluitoare . La partid si la ospiciu , ea este mare merluciu . Dar consortul a lasat-o , c-o ardea cu mai tot satul . Dar castigul va da restul , cand o arde cu judetul ! Iar partidul o sustine , pana crapa si pe rime ...

Sumer 08:09:16 / 17 Octombrie 2019
Scoala

Cum adica la scoala asta parinti doneaza doar 100 de lei pentru un an intreg ?,de 1 martie, 8 martie sau nici nu mai stiu cu ce alte ocazii nu "se mobilizeaza parinti"pentru micuti lor bineinteles,nu ca ar incuraja conducerea scoli asa ceva ea(conducerea scoli) doar le da parintilor niste idei "bune". Cum spuneati ma cadrelor didactice,ca voi sunteti formatori de caractere trecand pe locul doi cei 7 ani de acasa pe care ii are un copil ?,ei uite ,eu cred ca prin practicile astea voi sunteti DEFORMATORI DE CARACTERE.

Popescu 15:01:03 / 19 Octombrie 2019
Fondul scolii si al clasei

Daca s-ar verifica toate scolile si liceele si gradinitele, s-ar ajunge la un adevar dureros- fondul scolii si al clasei se strange pe tabele sau mascat ,un exemplu- octoberfest . Nu sarbatorim Ziua recoltei dar cele straine , da. Chiar nu rezista moibilierul si zugraveala un an????? Nu mai vorbim de cadourile de Craciun, 8 Martie, Paste, zi de nastere. pe facebock se pune doar aranjamentul floral , nu si restul. Verificati si Scoala gimnaziala nr. 29

Popescu 13:36:33 / 20 Octombrie 2019
Pentru Banii si Nota

La clasele primare nu o sa vedeti niciodata parinti care sa spuna nu. Se intrec care sa dea mai mult si care sa o perie pe invatatoare. S-a ajuns,a la petrecerea copiilor, de ziua lor, sa fie invitate si doamnele si nu refuza, sa stiti

@Popescu 00:23:02 / 21 Octombrie 2019
Banii și Nota

Posibil in multe cazuri sa fie cum afirmați. Atîta vreme cît părinții accepta și chiar încurajează fenomenul că de nu-i doare la punga de niste mărunțiș ruginit și pt. Distinsele învățătoare ( sau mai simplu jigodii ordinare ... azi Dl. Trandafir e o poveste fara sens pt. multi) iar alții fie mai temători, cu personalitate ștearsă, poate docili și în viața de zi cu zi accepta tacit diverse anormalitati , pai atunci să aibă exact ce au promovat : odraslele după chipul și asemănarea lor, eventual și augumentare cu trăsăturile nobile ale societății capitaliste incipiente cu Dumnezeul Ban . Sănătate !

Sumer 14:28:14 / 21 Octombrie 2019
Pt.Cadrele didactice

Hai spuneti ma si voi ceva in apararea voastra,pentru ca eu nu cred ca s-au mobilizat o gramada de oameni sa va denigreze pe net si nu veniti cu vrajeala aia"daca foarte multi parinti vin cu initiative dastea,noi nu ii puten refuza pentru ca i-am jigni",caci daca nu stiti sa pastrati o distanta decenta intre voi si parinti atunci la ce respect sa va asteptati din partea micutilor care stiu ca ati primit cadouri chiar si in bani de la parinti lor,normal ca de aici vine dezmatul si lipsa de respect a copiilor fata de voi cadrelor didactice.

Zoro 16:20:06 / 21 Octombrie 2019
Aaaaa !

Orele opționale s-au transformat în bordel, unii profesori care predau ore opționale, au ca temă de predare la clase cu elevi minori, despre : prezervative și întrebuințarea lor, păi atunci predare fără practică pur și simplu, copiii minori, nu vor reuși să afle cum să nu facă copii, deci, cum să îmbini teoria și explicația fără a pune în practică cele predate, în felul acesta profesorii trebuie să experimenteze pe copii, durabilitatea prezervativelor în timpul actului sexual, în felul acesta se îmbină teoria cu practica ! În felul acesta profesorii vor ajunge coordonatorii activităților sexuale din școlile de tip bordeluri din România, fapt prin care România, s-ar remarca în Europa și în lume ! Măcar la acest capitol, România ar ajunge pe locul l în Europa și în lume, că la altceva și de mult timp România nu ne mai află pe locul l !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.1982 secunde